Danes je okrog Hong Konga potekala regata, ki je skupaj z včerajšnjo priobalno regato pred Hong Kongom, štela za nove točke v razvrstitvi priobalnih regat.

Danes se je najbolje odrezala ekipa MAPFRE in popravila včerajšnji vtis, saj je v cilj priplula šele kot četrta.

Pred Hong Kong-om se je zbrala ogromna množica obiskovalcev, tako na kopnem, kot na vodi. Sedmerici jadrnic so se pridružila številna plovila, ki so si spektakel želela ogledati iz neposredne bližine.

Šibki vetrovi spremenljivih smeri so omogočili vodilni jadrnici po štartu, ekipi MAPFRE, da prva najde nekoliko več vetra. Tri ekipe, Brunel, Turn the Tide on Plastic in Scallywag,  so štartno črto prečkale prehitro in so se morale vrniti in ponovno pričeti regato. Zaradi napake so izgubile možnost, da se potegujejo za vidnejše uvrstitve.

Ekipi MAPFRE  in Dongfeng sta se oddaljili od flote in si prijadrali lepo prednost.

"Pri teh priobalnih regatah nikoli ne veš, kako se bo izšlo. Enkrat imaš prednost in v trenutku jo lahko izgubiš. K sreči je bilo danes več možnosti za plovila v ospredju. Našli smo boljši zračni tlak. Pluli smo dobro a štart in trenutki po njem so bilo danes odločilni." je povedal Juan Vila, navigator na jadrnici MAPFRE.

"Današnja regata je bila zelo nepredvidljiva. K sreči smo se pozanimali pri domačih jadralcih, ki so nam pomagali z dobrimi nasveti. Mislim, da smo bili dobro pripravljeni in rezultat to tudi potrjuje. To je dobro.", je povedal Charles Caudrelier, skiper ekipe Dongfeng.

Za vodilno dvojico sta jadrali ekipi AkzoNobel, ki je včeraj zmagala in Turn The Tide on Plastic. Borili sta se za tretje mesto. Ko so ekipe obplule južno obalo otoka, sta ekipi Brunel in Sun Hung Kai/Scallywag zapluli v sredino kanala, kjer sta ujeli boljši veter. Ekipa Sun Hung Kai/Scallywag, ki je štartala kot zadnja, je na koncu končala na odličnem tretjem mestu. Ekipa Brunel je zaostala le nekaj sto metrov in si prijadrala četrto mesto.

Dobro dvodnevno jadranje ekipe Dongfeng je pripomoglo, da se je v skupni razvrstitvi priobalnih regat zavihtela na prvo mesto. Z enakim številom točk, a manj zmagami, je na drugem mestu ekipa MAPFRE.

Posnetek regate okrog otoka Hong Kong 1. del

Trenutna razvrstitev po štirih priobalnih regatah:

  Mesto Ekipa / Regata Alicante Lisbon Cape Town Hong Kong Skupno  
  1 Dongfeng Race Team 6 5 7 7 25  
  2 MAPFRE 7 6 6 6 25  
  3 Team Brunel 4 7 2 4 17  
  4 AkzoNobel 5 3 4 5 16  
  5 Vestas 11th Hour Racing 2 4 5 0 12  
  6 Team Sun Hung Kai/Scallywag 3 2 1 3 9  
  7 Turn the Tide on Plastic 1 1 3 2 7  

Posnetek regate okrog otoka Hong Kong 2. del