Slovenski kajtar Toni Vodišek je zmagal na evropskih kvalifikacijah v kajtanju in si zagotovil nastop na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu.

Slovenski kajtar Toni Vodišek je v Dakhli v Maroku zmagal na kvalifikacijah za prihajajoče mladinske olimpijske igre (YOG) v Argentini. Z zmago je sebi in Sloveniji prislužil mladinsko olimpijsko vozovnico za nastop v kajtanju.  

Letošnjega leta Toni ne bi mogel bolje začeti, potem ko je na kvalifikacije odpotoval takoj po podelitvi priznanj Jadralne zveze Slovenije za dosežke preteklega leta, kjer je prejel priznanje za lovoriko svetovnega prvaka v razredu formula kite do 18 let.

Na kvalifikacijah je za seboj pustil vse konkurenčne predstavnike francoskih, italijanskih in španskih ekip, tudi Francoza Benoita Gomeza, ki je na drugem mestu pristal zaradi kazenskih točk v prejšnjih tekmah in je tako Toniju Vodišku pripadla najvišja stopnička.

“Srečen sem, da sem uspel na evropskih kvalifikacijah v Dakhli v Maroku dobiti edino vozovnico za mladinske olimpijske igre, ki bodo letos oktobra v Buenos Airesu v Argentini. Ponosen sem, da bom tam lahko zastopal Slovenijo. Tekma je bila zelo naporna, fantje iz cele Evrope so pokazali visok nivo znanja in želje po zmagi. Seveda vse to ne bi bilo mogoče brez vas podpornikov in odličnih kajtov "Ozone” je po zmagi na svojem Facebook profilu objavil Toni Vodišek.

Med dekleti je mladinsko olimpijsko vozovnico za Evropo osvojila dominantna kajtarka iz Italije Sofia Tomasoni, iz Afrike pa se bodo olimpijskih iger udeležili Jonas Ouahmid iz Maroka med fanti in Rut Gouws iz Južne Afrike med dekleti.

Medtem pa ostale mlade kajtarje, ki tokrat niso imeli sreče, maja čaka še zadnja možnost na Kitajskem na mladinskem svetovnem prvenstvu TT: R, kjer se bodo podelila še zadnja mesta za mladinske olimpijske igre, ki bodo med 6. in 18. oktobrom v Buenos Airesu gostile 4000 mladih športnikov iz 206 držav, ki se bodo potegovali za najboljše uvrstitve v kar 32 športnih disciplinah – med njimi pa prvič tudi v kajtanju.