Ekipa Vestas bo letošnjo regato nadaljevala v sedmi etapi regate, ko bo flota izplula iz Aucklenda na Novi Zelandiji, preplula Pacifik in 7000 nmi dolgo etapo končala v brazilskem mestu Itajai.

Spomnimo se tragične nesreče ekipe Vestas, ki se je na koncu četrte etape regate, praktično pred ciljem v Hong Kongu nesrečno zaletela v enega izmed ribiških čolnov. V nesreči so vsi ribiči padli v vodo, plovilo se je potopilo, eden izmer članov posadke ribiškega čolna pa je izgubil življenje. Njihovo plovilo je bilo močno poškodovano v premčnem delu. Nov premec so izdelali v Italiji, ga poslali v Novo Zelandijo in v zadnjem mesecu dni, je v novozelandski ladjedelnici ekipa uspela usposobiti jadrnico za nadaljnjo plovbo.

Ekipa Vestas v času od nesreče, ni tekmovala. Sedaj se z mešanimi občutki vračajo v regato.

»Popravilo jadrnice je bil izjemen podvig. Sedaj je zopet v vodi. Koordinacija naše ekipe z proizvajalci plovila, ladjedelnico, sponzorji in dobavitelji opreme je bil pravi logistični zalogaj. Pred mesecem dni smo rekli, da bomo danes zopet v vodi. Držali smo se plana. Uspeli smo. Nekaj dela nas še čaka. Namestiti moramo jambor, snast in številno opremo. Potem bo potrebno še vse preveriti. S plovbo bomo začeli danes, 7.3.2018. Tako imamo še dovolj časa, da se pripravimo na priobalno regato, ki bo potekala 10.3. in nato na sedmo etapo, ki se bo pričela 18.3.2018. Torej, pripravljeni bomo dobro!«, je povedal Charlie Enright, skiper ekipe Vestas.

Ponovna splovitev jadrnice Vestas

Zaradi nesreče se je organizator regate Volvo Ocean Race odločil pripraviti podrobno poročilo o nesreči ekipe Vestas. K sodelovanju so pritegnili največje svetovne strokovnjake za varnost na morju kot sta Stan Honey, član US Sailing Safety at Sea Committee in Rear Admiral Oxenbould, predsednik Australia Sailing’s National Safety Committee, dveh svetovno priznanih organizacij za varnost na morju. Na podlagi poročila bodo pripravili priporočila za nočno plovbo na področjih z gostim pomorskim prometom.

Regata Volvo Ocean Race 2017-28 se bo nadaljevala 10.3.2018 s priobalno regato pred mestom Auckland. Ekipe bodo imela nato še teden dni za priprave na najbolj zahtevno, sedmo etapo regate, kjer jih čaka 7000 nmi plovbe preko južnega Pacifika, mimo zloglasnega rta Horn in južnega Atlantika. Priobalno regato in celotno 7. etapo bomo dnevno spremljali na naši spletni strani.