John Fisher - Sun Hung Kai/Scallywag

Zgodilo se je najhuje, kar se lahko zgodi na Južnem oceanu. Član posadke jadrnice Sun Hung Kai/Scallywag je padel v morje sredi Južnega Pacifika, kjer je najbližje kopno oddaljeno več kot 1200 nmi.

Richard Prisius, predsednik VOR o nezgodi na Scallywag

Kaj se je dogajalo na Južnem oceanu?

Včeraj so z jadrnice Scallywag sporočili tragično novico, da je eden izmed njihovih članov posadke padel v morje ob 13:42 (UTC). Posadka jadrnice in Center za koordinacijo reševanja na morju so nemudoma pričeli z iskanjem Johna Fisherja. Jadralec je imel na sebi obleko in opremo za primer padca s krova. Obleka ga varuje pred podhladitvijo le nekaj ur.

Nesreča se je zgodila 1400 nmi zahodno od rta Horn. Veter piha s hitrostjo 35 vozlov, valovi so visoki, temperatura morja pa je zgolj 9 stopinj. Ekipa je začela z iskanjem jadralca, takoj ko je padel v vodo. Pregledali so velik del področja, kjer bi se jadralec lahko nahajal. Žal ga niso našli. Na pomoč so poklicali tudi najbližjo ladjo, ki je plula 400 nmi daleč od kraja nezgode. Njen čas prihoda na lokacijo, bi bil verjetno prepozen. Potrebovali bi 24 ur. Po dolgotrajnem in napornem iskanju v izjemno težkih vremenskih razmerah, so se odločili, da reševalno akcijo prekinejo. Ker je temperatura morja zgolj 9 stopinj, ker je minilo že toliko časa, od kar je jadralec John Fisher padel s krova jadrnice, ni preostalo drugega, kod da ga proglasijo za pogrešanega na morju.

Ekipa Sun Hung Kai/Scallywag nadaljuje s plovbo v smeri severovzhoda. Poleg izjemno emocionalnih trenutkov ob izgubi sojadralca jih čakajo izjemno težke vremenske razmere. Po napovedi se bodo vetrovi okrepili in zapihali s hitrostmi 50 vozlov.

Ostalo dogajanje na regati lahko spremljate v članku: 7. etapa Volvo Ocean Race: Auckland - Itajai, kjer regato spremljamo redno in pišemo o dnevnem dogajanju.

Foto:  Jeremie Lecaudey/Volvo Ocean Race