Pokal Slovenije

Po dolgem tehtanju odločitev, se je vodstvo sekcije za velike jadrnice odločilo korenito poseči v tekmovalni okvir Pokala Slovenije. Po vzoru večine jadralskega sveta tako tudi v pokalu Slovenije vstopa v ospredje jadranje po hendikepu, pri čemer se ohranja jadranje v odprtih razredih.

V novi sezoni se bo v pokalu Slovenije tako tekmovalo v treh ORC razredih in treh odprtih razredih, organizatorji posameznih regat, pa imajo pravico podelitve nagrad tudi v večjem številu odprtih razredov, tako kot v preteklih letih.

Z željo, da bi v ORC razrede pritegnili čim večje število sodelujočih, bodo za slovenske jadrnice organizirane brezplačne meritve jader in jadrnic. Na voljo bodo vse meritve razen meritev oblike trupa (offset file) in stabilnosti ki za serijske jadrnice niti niso potrebne. Z dobljenimi podatki bo možno pridobiti ORC Club certifikat, ki zadošča za udeležbo na regatah v Sloveniji in na večini regat v bližini.

Brezplačne meritve bodo potekale 7. in 8. ter 21. in 22. aprila. Vsi zainteresirani se morajo predhodno najaviti slovenskemu Rating Officerju Bojanu Galetu na tel. 041 670 354 ali na bojan.gale@gmail.com. Jadrnice, ki v zadnjih petih letih niso imele izdanega ORC certifikata so upravičene do izdaje brezplačnega.

ORC jadrnice bodo razdeljene v razrede glede na njihov GPH in sicer razred A do 599,9, razred B od 600 do 639,9 in razred C nad 640.

Odprti razredi bodo deljeni glede na dolžino preko vsega v razred A nad 12,00 m, razred B od 9,51 do 12,00 m in razred C od 5,25 do 9,50 m. Delitve na vrste regatne in potovalne jadrnice v pokalu Slovenije ne bo več. Kot že omenjeno, pa bodo organizatorji posameznih regat lahko podelili tudi večje število nagrad, kar pomeni, da bodo na posameznih regatah lahko razglašeni rezultati v razredih od 1 do 5 in maxi, posebej pa bodo lahko nagrajene tudi regatne in potovalne jadrnice, vendar je to samostojna odločitev posameznih organizatorjev.

Odpravljena je tudi omejitev, da so regate lahko le enodnevne in da ne smejo trajati med sončnim zahodom in sončnim vzhodom. Tako bosta letos regati za Pokal One Sails in Pokal Val Navtike ponovno dvodnevni.

Regate, ki bodo v sezoni 2018 štele za pokal Slovenijo so:

  1. maj, Izolanka, JK Olimpic
  2. in 20. maj, One Sails Cup, JK Skipper Maribor
  3. in 26. avgust, Pokal Val Navtike, ŠD GoSailing
  4. september, Šavrinska regata, Jadralni klub Ljubljana
  5. september, Sladka Istra, Športno društvo Burin
  6. oktober, Skipper Cup, Jadralni klub Pocodebon
  7. oktober, Zaključna regata, Jahtni klub Portorož

Vir: JZS.si