Vestas dissmasted - volvo ocean race

Ekipa Vestas je preplula več kot 6000 nmi južnega Pacifika oziroma Južnega oceana, obplula rt Horn in se že obrnila levo proti severvzhodu, proti Falklandskim otokom. Ko so pluli približno 100 nmi jugozahodno, je veter pihal s hitrostjo 30 vozlov, realni kot vetra pa je znašal 75°.

Za krmilom je bil navigator Simon Fisher: "Naenkrat sem zaslišal glasen pok. Jambor se je zlomil tik nad prvim križem. Vse navigacijske inštrumente je vrglo iz ohišja, radar je dobesedno eksplodiral. Vrh Jambora je padel v vodo. Od takrat skrbimo za čoln, da trup ostane nepoškodovan. Vse smo morali odrezati stran. To je edini način, da ostanemo varni. K sreči noben od članov ekipe ni bil poškodovan v nesreči."

Charlie Enright, skiper jadrnice Vestas: "Bil sem v podpalubju. Počilo je res močno. V glavi sem takoj posumil kaj se je zgodilo. V 30 vozlih vetra smo lovili ekipo Dongfeng, a le trenutek kasneje je bilo vsega konec. Vsi smo ostali mirni. Bili smo 100 nmi od Falklandskih otokov. Prižgali smo motor in se obrnili proti otokom in začeli razmišljati o naših možnostih."

"To je že tretjič, da smo ostali brez Jambora.", je povedal Tony Mutter, ki se letos že šestič udeležuje regate Volvo Ocean Race, ter nadaljeval: "Leta 2001-02 smo izgubili jambor z ekipo ABC pri točki "Nemo", kar je najdlje od obale, kot je možno. To ni bila prijetna izkušnja. Leta 2011-12 smo ostali brez jambora na jadrnici Puma že na prvi etapi regate. Pristali smo na otoku Tristan de Cunha v južnem Atlantiku. Očitno bomo tudi tokrat končali v južnem Atlantiku, na Flaklandskih otokih. Hm, ne vem kaj bi rekel."

Ekipa Vestas je varno priplula v pristanišče Stanley na otoku Vzhodni Falkland. S svojo kopensko ekipo so že pričeli z aktivnostmi, da bi jadrnico usposobili za nadaljevanje regate. Če bo vse potekalo po planu, jih lahko pričakujemo na štartu 8. etape regate, ki bo potekala iz brazilskega mesta Itajai do cilja v Newportu v ZDA.

Vtisi z jadrnice Vestas po izgubi jambora 1. del

 

Vtisi z jadrnice Vestas po izgubi jambora 2. del

Foto: Jeremie Lecaudey/Volvo Ocean Race