Jadrnica Maxi Jena

Jadrnica Maxi Jena najhitreje na 18 navtičnih milj dolgi regati v Reškem zalivu. 

V zalivu pred Reko je potekala že 19. Fiumanka, 4-dnevna prireditev, katere vrhunec je 18 navtičnih milj dolga regata, letos z okoli 200 jadrnicami vseh velikosti. Med njimi, poleg Maxi Jene, tudi odlične maksi jadrnice, kot so Adriatic Europa, Molo Longo, Generali. Tokrat je najboljšo slovensko tekmovalno jadrnico vseh časov krmaril hrvaški olimpijec Ivan Kljaković Gašpić – Bambi, v vlogi taktikov pa sta nastopila lastnik jadrnice Maxi Jena, Gašper Vinčec, in Mitja Kosmina. »Regato brez vsakršne napake,« kot jo je ponosno poimenoval Gašper Vinčec, je 24-metrska morska lepotica končala v približno 1 uri in 45 minut.    

Sobotno neurje s točo in z močnim vetrom je sicer močno skrajšalo trening skoraj 20-članske posadke, a je ekipi vseeno uspelo izvesti vse ključne manevre in preizkus različnih jader, kar se je v sobotni regati s šibkim vetrom okoli 8 vozlov izkazalo za ključno. »Spremenljiva napoved za soboto, vse od šibkega do zmernega vetra severozahodnih smeri, je terjala dobro taktično pripravo oziroma izbor jader in izvedbo manevrov na 18-miljskem regatnem polju. Vesel sem, da so člani posadke izjemno dobro opravili svojo nalogo, tako rekoč brez najmanjše napake, kar nas je popeljalo do suverene zmage,« je dejal hrvaški jadralski as in tokratni krmar Maxi Jena, Ivan Kljaković Gašpić – Bambi.

Maxi Jena se po 16 letih poslavlja od svojega imena, v jeseni predstavitev novega poglavja v bogati zgodovini najboljše slovenske tekmovalne jadrnice.

Fiumanka je bila sicer zadnja regata po 16 letih, na kateri je Maxi Jena nastopila s tem imenom. Prek poletja tako jadrnico kot spremljevalne projekte čakajo novosti na več ravneh, več informacij pa bo Gašper Vinčec z ekipo predstavil jeseni letos.

Jadrnica Maxi Jena