Tina Mrak, Veronika Macarol, JK Pirat

Danes se je v danskem Aarhusu s prvimi plovi začelo svetovno prvenstvo olimpijskih razredov, največji in najpomembnejši dogodek v letošnji sezoni tudi za naši Tino Mrak in Veroniko Macarol (JK Pirat), aktualni evropski prvakinji v ženskem olimpijskem dvosedu 470 in bronasti z lanskega svetovnega prvenstva v Grčiji.

Prvi regatni dan se je začel v spremenljivem vetru, dekleta pa so odjadrala dva plova. Naši dekleti sta začeli skromno, s 14. in 20. mestom in sta po prvem dnevu skupno 14. (34 točk). 

Veronika Macarol: “Prvi regatni dan se za naju ni začel najboljše. Ko so nas poslali na regatno polje, je veter pihal z obale, z zahoda, potem je obrnil na jugo in se nekoliko ustalil, tako da smo lahko odjadrali dve regati v vetru med 7 in 10 vozli. Velike probleme so nama danes delali starti. Linija je bila zelo dolga in glede na to, da jadramo samo v eni skupini, je bil start zelo pomemben. V obeh startih sva startali slabše in se skušali prebiti naprej. Nekatere krme sva odpeljali zelo dobro, v orco pa se nisva najboljše postavljali in tako sva obe regati končali bolj povprečno.”

Tina Mrak: “Ja, smo v zelo veliki skupini 47 jadrnic, zato je zelo pomembno, da smo na čistem vetru. To nama danes ni najbolje šlo, a sva se vseeno od slabšega starta borili do cilja in jutri greva optimistično v nov dan.”

Po prvem dnevu sta v vodstu Francozinji Camille Lecointre in Aloise Retornaz (8 točk), drugi sta Japonki Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka (13 točk), tretji pa sta Švicarki Linda Fahrni in Maja Siegenthaler (14 točk). 

Letošnjega svetovnega prvenstva za olimpijske razrede, na katerem se bodo za države podelile že tudi prve olimpijske norme, se udeležuje 1400 jadralcev iz 90 držav. Jadrajo na 1100 jadrnicah, na dogodku pa sodeluje kar 800 prostovoljcev.

Vir: Windpress