Mega jahta Eclipse, ki je v lasti ruskega milijarderja Romana Abramoviča se je ustavila v Dubrovniški luki Gruž, kjer so jo oskrbeli z gorivom.

Elegantna jahta ruskega podjetnika že tradicionalno vsako leto pluje po Hrvaških vodah. Med poletno sezono jo najpogosteje lahko srečamo v bližini otoka Hvar. Tudi letos je več dni plula na področju južnega Jadrana in opravila postanek v Dubrovniški luki Gruž, kjer so jo oskrbeli z gorivom. Pred prihodom v luko, je posadka naročila 750 ton goriva. Sliši se ogromno, a to ni celotna količina goriva, ki jo sprejmejo rezervoarji na tej veliki jahti, ki v dolžino meri 163 m. Natočiti tako veliko količino goriva je bil izjemen organizacijski zalogaj tudi za hrvaško podjetje INA, ki je dobavilo gorivo. V luko so pripeljali kar 25 cistern iz katerih so gorivo v jahto prečrpavali 27 ur. Račun za gorivo je znašal »skromen« milijon EUR.

Seveda, če primerjamo strošek goriva z nabavno vrednostjo megajahte, ki je znašala 340 mio EUR ali stroškom 30 mio EUR za letno vzdrževanje, je to le kaplja v morje.

Koliko časa je letos Roman Abramovič preživel na svoji jahti, nam ni znano. Vemo pa, da je  lepotico možno najeti. Strošek tedenskega najema znaša 3.000.000 EUR. Eclipse je ena izmed najdražjih jaht za najem. Za izposojo skrbi Abramovičeva ekipa sama in jahte po informacijah ne oddajajo preko posrednikov. Na krovu je 70 članska posadka, ki skrbi za največ 62 gostov, kolikor jih lahko sprejmejo na krov. Skupna prostornina rezervoarjev znaša 1.000.000 l. Pri potovalni hitrosti, ki znaša 20 vozlov, lahko s to količino goriva prepluje 6.000 navtičnih milj. 

 

Vir: Dubravački vjesnik