Kapitan Jim Greer je s svojim plovilom RA uspešno zaključil epsko plovbo dolgo 7200 nmi. Za pogon je uporabljal zgolj elektriko, ki jo je proizvedel s solarnimi paneli nameščenimi na njegovo plovilo.

Jim Greer se je na svoje popotovanje odpravil s Floride. Ob vzhodni obali je plul do Velikih jezer, preko Mississippija do Mehiškega zaliva in plovbo uspešno končal v Sand Bar Island na Floridi. Američani plovbo na tej poti imenujejo tudi Velika zanka. Celotno plovbo je opravil v dveh delih z enim samim postankom v kraju Waterford (New York).

Po prihodu v cilj je povedal:

»Le s pomočjo solarnih panelov in električnega motorja, sem uspel prepluti do cilja in sem prvi ki mu je na tak način uspelo prepluti celotno Veliko zanko. Plul sem brez porabe fosilnih goriv ali priklopa na elektriko med postanki. Na plovilu nimam niti električnega generatorja za primer sile. To je pač pustolovščina. S podobnim plovilom in motorjem na notranje izgorevanje, bi za plovbo potreboval 10.000 l goriva. Ne le da sem privarčeval. Dokazal sem, da lahko plujemo brez onesnaževanja okolja.«

Plovilo z imenom egipčanskega boga sonca Ra, je oblikoval sam. Trimaran v dolžino meri 48 čevljev. Za pogon skrbi električni motor z močjo 10 kW, dodatno pa ima nameščena še dva manjša z močjo 4 kW. Energijo shranjuje v 12V akumulatorjih, ki so vezani zaporedno, da omogočajo priklop 48 V motorja. Akumulatorje polni z 20 solarnimi paneli z močjo 245 W, ki so nameščeni po celotni površini plovila. Med plovbo je dosegel najvišjo hitrost 10,7 vozla pri moči motorja 7.300 W. Večino časa je plul s hitrostjo 5 vozlov in z baterijami lahko preplul 30 nmi dnevno. Najdlje je plul preko Mehiškega zaliva. Neprekinjena plovba je trajala 42 ur in preplul je 142 nmi.

Vir: www.passagemaker.com