Ekipa Dongfeng je pred Aucklandom pokazala ogromno mero koncentracije in zmagala na današnji "New Zealand Herald" priobalni regati.

Danes zjutraj so pred Aucklandom pihali šibki vetrovi, ki so pogosto menjali svojo smer. Zato smo bili na današnji regati priča številnim zamenjavam v vodstvu. Ciljno črto je najhitreje prečkala ekipa z rdečimi jadri Dongfeng. Na drugo mesto se je uvrstila ekipa AkzoNobel, medtem, ko je ekipa MAPFRE s tretjim mestom uspela obraniti vodilno pozicijo v razvrstitvi priobalnih regat.

"Bilo je zelo naporno. Začeli smo zelo slabo. V ospredju se je dogajalo toliko stvari, da je bilo bolje začeti zadaj. Tisti, ki so pluli v ospredju so ostali samo razkrili mesta, kjer ni vetra. Nam je uspelo obpluti ta mesta in se zavihteti v vodstvo. Trudili smo obdržati svojo hitrost in počasi smo prihajali v ospredje.", je povedal Charles Caudrelier, skiper ekipe Dongfeng.

Regata se je pričela na zelo zanimiv način, ker je pihal zgolj šibak veter. Ekipa MAPFRE se je postavila na zavetrno stran regatnega polja in štartno črto prečkala kot prva. Ekipi Scallywag je na privetrni oznaki naredila pravo zmedo in praktično ustavila ekipe Brunel, Akzonobel, Dongfeng in Turn the Tide on Plastic. Ker so se od oznake preveč oddaljile, niso več uspele prečkati štartne linije, temveč obrniti plovila vrniti za štartno črto in ponovno pričeti. Edina ekipa v skupini, ki se je izognila ponovnemu štartu je bila ekipa Brunel.

Zelo dobro je etapa pričela tudi ekipa Vestas, ki se je po nesrečnem trku z ribiškim plovilom pred Hong Kongom ponovno vrnila na regatno polje. Regato so pričeli na sredini regatnega polja in se uspeli izogniti zmedi pri privetrni oznaki. Proti prvi oznaki so pluli na drugem mestu za ekipo MAPFRE. Bliže kot so bile vodilne ekipe prvi oznaki, manj je bilo vetra in hitrosti plovbe so se zmanjšale. Ekipe iz ozadja so izkoristile priložnost in zmanjševale zaostanek z vsako minuto plovbe. Ekipa Vestas je pred prvo oznako prešla v vodstvo. Le nekaj trenutkov kasneje pa je po privetrni strani regatnega polja priplula ekipa Dongfeng. Na presenečenje vseh je prva zaplula skozi prvo oznako ekipa Akzonobel. Sledila ji je DongFeng, Brunel, Vestas pa je padla na četrto mesto.

V nadaljevanju sta ekipi Dongfeng in Akzonobel pluli druga ob drugi. Proti tretji oznaki sta pluli le z nekaj metri razlike in se večkrat zamenjali v vodstvu. Ekipi Dongfeng je proti oznaki počasi povečevala hitrost in obrnila s 50 m prednosti. Po obratu je ekipa Dongfeng svojo prednost povečevala in jasno je bilo, da bodo v cilju prvi. Ekipi Akzonobel je uspelo ohraniti prednost pred zasledovalci in se uvrstiti na drugo mesto z zaostankom minute in 6 sekund. Kot tretja je priplula ekipa MAPFRE z zaostankom 4 min in 14s. Sledila je ekipa Vestas, Brunel in Sun HUng Kai/Scallywag. Najspabše se je odrezala ekipa Turn the Tide On Plastic, ki je zasedla sedmo mesto in zaostala 8:25 minut.

Regata se nadaljuje naslednjo nedeljo, 18.3.2018, ko bodo ekipe zaplule v Pacifiški ocena proti zloglasnemu rtu Horn. Regato bomo dnevno spremljali na eNavtiki.

Posnetek celotne priobalne regate "New Zealand Herald" 

 

Trenutna razvrstitev po šestih priobalnih regatah:

  Mesto Ekipa / Regata Alicante Lisbon Cape Town Hong Kong Guangzhou Auckland Skupno  
  1 MAPFRE 7 6 6 6 7 5 37  
  1 Dongfeng Race Team 6 5 7 7 2 7 34  
  3 AkzoNobel  5 3 4 5 5 6 27  
  4 Brunel 4 7 2 4 6 3 26  
  5 Vestas 11th Hour Racing 5 3 3 0 0 4 16  
  6 Team Sun Hung Kai/Scallywag 3 2 1 3 4 2 15  
  7 Turn the Tide on Plastic 1 1 3 2 3 1 11