Nizozemska ladjedelnica Oceanco je predstavila nov koncept 115m dolge jahte Tuhara. Futuristična jahta izjemnih dimenzij je svojo obliko podedovala od majhnega a okretnega polinezijskega kanuja.

Lobanov Design je oblikoval unikatno zunanjo podobo plovila. Za notranjost je poskrbel oblikovalec Achille Salvagni, za pogon, ki bo hibriden, pa je poskrbelo podjetje BMT Nigel Gee Naval Architects.

Superjahta Tuhara ima nazaj zašiljen premec in krmo. Svojo ljubezen do simetrije je oblikovalec pokazal že pri svojem projektu 132 metrske jahte Star. Starodavna oblika kanuja bo pravzaprav edina lastnost, ki bo jahto povezovala s preteklostjo. Moderne linije, inovativna tehnologija in pametne rešitve naredijo to jahto nekaj posebnega. Na primer horizontalna okna salona na krovu plovila imajo številne pike, ki onemogočajo pogled v notranjost plovila, medtem, ko je pogled gostov na krovu iz salona neoviran. Kot je unikatna zunanjost plovila, bo posebna tudi notranjost. Oblikovalec Salvagni je navdih črpal iz arhitekture pacifiških otokov vzhodne Azije. Uporabil je tikovino, tla bodo izdelana iz tatamija, številni kovinski deli bodo iz brona. Vsi elementi so vidni že v zgornjem salonu, kjer je izdelana tudi  inovativna pregrada, ki loči jedilnico od ostalih prostorov. Izdelana je iz tikovine v obliki kapnikov stalaktitov in stalagmitov, ki se spuščajo s stropa oziroma rastejo iz tal. V sredini salona je ognjišče okrog pa so razporejeni številni prostori za sproščanje in uživanje. Jahta bo opremljena s številnimi tehnološkimi novostmi. Na njej bo centralna kontrolna enota, ki bo omogočala nastavitve temperature, glasbe in podobnih stvari v celotni jahti samo z nekaj pritiski na zaslon. Na krovu bo tudi kino dvorana s 360 stopinjskim zaslonom, bazen, kozmetični salon, wellnes in še bi lahko naštevali.

Nalogo oblikovanja pogona plovila so zaupali podjetju BMT Nigel Gee. Odločili so se za hibridno različico. Elektrika bo poganjala dva Azipoda, ki se bosta vrtela v obratnih smereh in to lepotico pognala do najvišje hitrosti 18 vozlov.

Pri Oceancu pravijo, da lahko na podlagi koncepta, izdelujejo plovila, ki bodo merila med 80 in 120m.