Za jadralci razreda RC44 je še en dan zahtevnega jadranja v šibkem vetru. Po čakanju na obali se je zahodnik le okrepil na šest do osem vozlov in regatnemu odboru je uspelo izpeljati dva od treh predvidenih plovov, v drugem je veter popolnoma oslabel. Še dve posadki sta danes zabeležili zmago in tako brez najboljše uvrstitve ostaja le še švedski Artemis Racing.

Danes našim jadralcem ni šlo najbolje. Slovenska ekipa Ceeref Igorja Laha je zabeležila četrto in tretje mesto in zdrknila na skupno drugo z enakim številom točk kot britanska Aqua Chrisa Bakea. Zanimivo - dve po stažu najstarejši posadki v floti se bosta jutri borili za zmago portoroškega pokala.

Ruska Nika s slovenskimi jadralci je jadrala slabše. V prvem plovu so dobili kazenski obrat, izgubili nekaj mest in končali na predzadnjem mestu, šesti so bili tudi v drugem plovu, kar jih je pomaknilo na zadnje mesto v skupni razvrstitvi. Razlika točk med tretje- in zadnje uvrščeno ekipo je osem točk, medtem ko ta med drugouvrščenim Ceerefom in tretjeuvrščeno Peninsulo Petroleum znaša sedem točk. Nič torej še ni izgubljeno in jutri se nam obeta srdit boj tako za zmago kot tudi za tretjo stopničko.

Videoposnetek 2. plova posnet s krova jadrnice CEEREF:

V prvi regati se je ekipa Team Aqua ponovno poslužila včerajšnje zmagovalne taktike, startali so ob startni oznaki, si izborili levo stran regatnega polja in prišli na prvo bojo kot prvi, s francoskim Alephom tik za petami. Aleph, ki mu portoroške razmere kot kaže ustrezajo, je odlično nadaljeval in vknjižil svojo prvo portoroško zmago. Druga je bila ekipa Team Aqua in tretja monaška Charisma

John Bassadone in njegova ekipa Peninsula Petroleum v Portorožu izjemoma ne jadrajo s taktikom Vascom Vascottom, tokrat jih skozi regatno polje vodi Ed Baird. V drugi današnji regati so močno povedli in vodstvo uspeli obdržati tudi ko je veter popolnoma ugasnil. Nekaj minut kasneje je spet potegnilo, a iz druge strani, tako da so morali jadralci končati - povsem netipično, v veter in ne z njim. Druga je skozi cilj prijadrala Aqua in tretji Ceeref.  

Igor Lah, Team Ceeref: "Dva zelo ponesrečena starta, a s super delom ekipe smo potem izvlekli četrto in tretje mesto, tako da nekako držimo pozicijo, trenutno smo drugi, z enakim številom točk kot vodilna Aqua.” 

Dean Barker, taktik v ekipi Team Nika: “Regata je bila težka, v prvem plovu smo dobro startali, prišli na prvo bojo kot tretji, potem pa dobili kazen, morali narediti kazenski obrat in zdrsnili smo na predzadnje mesto. Zelo smo bili razočarani. V drugem plovu smo bili v dobrem položaju, a nekaj drugih jadrnic je sprejelo nekaj tveganih odločitev, ki pa so se na koncu obrestovale, a vetra je bilo res malo in škoda je, da je regata v takšnih razmerah sploh veljavna. Jutri potrebujemo dober dan in vse bo v redu.” 

Mitja Margon, član ekipe Team Nika: “Malo sem razočaran nad zadnjo regato, za katero lahko rečem, da je bila neregularna. Rad bi slišal komentar predsednika regatnega odbora, ki je ponavadi zelo dober pri tovrstnih odločitvah. Poleg tega pa penal, slabo jadranje, kaj naj rečem - še en slab dan.”

Jutri je pred nami zadnji regatni dan in marsikaj se še lahko zgodi. Upamo le, da bo veter zmogel napolniti jadra. 

Windpress, Jakica Jesih; Martinez Studio / RC44 Class