Mladinsko svetovno prvenstvo razreda finn bo v Kopru

Koprski zaliv bo konec meseca prizorišče svetovnega mladinskega prvenstva razreda Finn, v katerem je Vasilij Žbogar leta 2016 osvojil srebrno olimpijsko medaljo. Na tekmovanju, namenjenem jadralcem mlajšim od 23 let, bosta slovenske barve zastopala Jan in Liam Orel, ki te dni v Aarhusu lovita olimpijsko vozovnico za Tokyo 2020.

Jadralni klub Jadro Koper bo med 25. in 31. avgustom gostil Finn silver cup, mladinsko svetovno prvenstvo za olimpijske enosede finn, ki bo v obalno prestolnico pripeljalo približno 45 športnikov iz 20 držav. 

“Zelo smo ponosni in veseli, da nam je bila zaupana organizacija tako pomembnega dogodka. Za nas je to nova priložnost, da se dokažemo kot dobri gostitelji in da izboljšamo prepoznavnost slovenskega jadralnega športa. Prepričan sem, da bomo izpeljali atraktivno tekmovanje, ki bo na morsko obrežje pritegnilo ogromno gledalcev,” se izziva veseli predsednik organizacijskega odbora Vojko Petrič.

Najštevilčnejša reprezentanca bo pripotovala iz Velike Britanije, kjer je težko-kategorni finn priljubljen predvsem zaradi štirikratnega olimpijskega prvaka Bena Ainslieja. Močna bo tudi španska zasedba, za katero jadra aktualni svetovni podprvak v kategoriji do 19 let, Joan Cardona Mendez. V ožji krog favoritov sodi še Francoz Guilaume Boisard, ki se pravkar dokazuje s četrtim mestom na svetovnem prvenstvu v članski konkurenci, v igro za naslov prvaka pa lahko posežeta tudi brata Jan in Liam Orel, ki te dni nastopata v dresu državne reprezentance na olimpijskih kvalifikacijah za Tokijo 2020.

“Konkurenca v kategoriji U23 je dokaj močna, toda poznavanje terena nama bo gotovo koristilo. Pred domačimi navijači bova dala vse od sebe in če nama uspe uvrstitev med prvo deseterico, bi bil to že lep uspeh,” pravita potomca znane jadralne družine Orlovih, ki sta si športno pot začela utirati v jadrnici optimist, nato sta morske milje nabirala z laserjem, ko sta prerasla tudi to disciplino, pa sta prestopila v razred finn.

Kopenski del prvenstva se bo začel v soboto, 25. avgusta, s prijavami in pregledom opreme. Dan zatem bosta na sporedu uradni trening in svečana otvoritev, v ponedeljek, 27. avgusta, pa se bo dogajanje preselilo na morje, kjer se bodo udeleženci pomerili v trinajstih plovih. Zmagovalci bodo razglašeni v petek, 31. avgusta, ob 18. uri na zaključni slovesnosti v Taverni.

PROGRAM

25.8. SOBOTA

  • 10:00 - 18:00   Prijave & meritve opreme

26.8. NEDELJA

  • 09:00 - 18:00   Prijave & meritve opreme
  • 13:00               Sestanek krmarjev
  • 15:00               Uradni trening
  • 19:00               Otvoritvena slovesnost v Taverni

27.8. PONEDELJEK

  • 10:00               Regate

28.8. TOREK

  • 10:00               Regate

29.8. SREDA

  • 10:00               Regate

30.8. ČETRTEK

  • 10:00               Regate

31.8. PETEK

  • 10:00               Regate
  • 18:00               Podelitev nagrad v Taverni

Pripravil: JK Koper