V soboto, 8. septembra, se v čudovitem sončnem vremenu v Izoli zgodila že 16. Diplomatska regata

Prireditve se je udeležilo 112 diplomatov iz 36 držav, med njimi je bilo tudi 22 veleposlanikov in 8 konzulov. Na večerni prireditvi se je zbralo 506 diplomatov, politikov, gospodarstvenikov in jadralcev, katere so nagovorili: veleposlanik Italijanske republike gospod Paolo Trichilo, v imenu organizacijskega odbora, državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve gospod Iztok Mirošič, v imenu ministrstva in gospod Enrico Galassi, direktor Portinga – Marina v Izoli, v imenu sponzorjev. 

Eol, bog vetrov, je tekmovalcem namenil zmerni severozahodnik, tako da so lahko posadke pokazale vse svoje veščine, njihovi gostje pa uživali v jadranju in tekmovanju z drugimi posadkami. Posadkam se je letos na jadrnicah pridružilo 37 gostov, preostali pa so si regato ogledali iz spremljevalne ladje, ki je krožila po regatnem polju.

V absolutni konkurenci razreda OPEN je zmagala jadrnica Maxi Jena (skipper Gašper Vinčec), druga je bila jadrnica Generali (skipper Samo Žvan), tretja pa je bila jadrnica Adriatic Europa (skipper Dušan Puh). 

V absolutni konkurenci razreda ORC je zmagala italijanska jadrnica Lady Day 998 (skipper Corrado Anis, ki je tudi aktualni svetovni prvak v razredu ORC), druga je bila jadrnica Palada (skipper Jure Jerkovič), tretja pa jadrnica Aurora Pirnar (skipper Igor Orlov).

Besedilo: JK VETER CREW; Foto: Denis Markežič