Dva jadralca trčila v Atlantiku

Posodobljeno 14.11.2018

Kljub temu, da je Atlantik velik in da so trki plovil izjemno redki, pa se je danes zjutraj zgodila nesreča. Sébastien Destremau in Ari Huusela sta trčila s svojimi plovili, ko sta plula približno 550 nmi daleč od obal Severne Afrike. Destremau s svojo jadrnico Alcatraz It FaceOcéan  pluje v skupini Rhum Mono in je trenutno uvrščen na drugo mesto. Finec Huusela, ki je po poklicu pilot, pa pluje v razredu IMOCA in je trenutno na 11. mestu.

V trku jadrnic se jadralca nista poškodovala. Oba imata le manjše poškodbe na plovilu. Destremau ima poškodovan kosnik, Huusela pa ima manjšo poškodbo krme.

Huusela je plul v smeri proti zahodu. Destremau je plul proti jugu, kjer pihajo močnejši pasati. Trčila sta ob 6.00 uri. Po nesreči oba nadaljujeta plovbo v svoji smeri in v sodelovanju s tehničnimi ekipami preverjata trdnost svojih plovil.

Destremau je sporočil: »Plul sem v smeri 200 stopinj. Veter je pihal s hitrostjo okrog 20 vozlov. Jadrnica je nenadoma prečila. Hitrost plovbe je znašala 14 vozla. Ko sem prišel na krov, je jadrnica spet plula v svoji smeri, Ari-jeva jadrnica pa je bila približno 100 m oddaljena. Zgodilo se je prav neverjetno. Ko sem pogledal jadrnico, sem imel občutek, da ni strukturnih poškodb trupa. Opazil sem, da je poškodovan le del, kjer je pritrjen kosnik in del premca. Nemudoma sem pričel s popravili. Potreboval sem štiri ure. Takšna nesreča se zgodi zelo redko. Vsekakor pa je to dobro opozorilo, da moramo biti ves čas pozorni. Ko je človek utrujen in je vidljivost slaba, se hitro zgodi, da napačno ocenimo razdaljo.«

Lalou Roucayrol se je prevrnil v svojem trimaranu Arkema

Pravkar smo prejeli obvestilo, da se je prevrnil Lalou Roucayrol na njegovem trimaranu Arkema. Do nesreče je prišlo v Atlantiku, približno 1000 nmi vzhodno od otoka Guadelupe. Jadralec je živ in zdrav. Svoji tehnični ekipi je sporočil, da je do nesreče prišlo, ko je trčil v visok val. Reševanje se je že pričelo. Na plovilu ima dovolj hrane in vode a omejeno možnost komunikacije. Trenutno je v področju, kjer pihajo vzhodni vetrovi s hitrostjo med 20 in 25 vozli.

V vseh petih kategorijah so na vrhu vrhunski jadralci.

Posodobljeno 13.11.2018 ob 9.00

Po zmagi Francoisa Joyon-a in drugem mestu Gabarta, v skupini ULTIM plujeta le še Romain Pilliard in Thomas Coville. Še vedno sta na vzhodni strani Atlantika in do cilja ju loči še 2800 nmi.

Najbliže cilju je trenutno Armel Tripon na trimaranu Reaute Chocolat. Pluje v razredu Multi50. Do cilja ga loči le še 940 nmi. Pluje s povprečno hitrostjo 20 vozlov. Z zaostankom 420 nmi na drugem mestu pluje Erwan le Roux.

V skupini IMOCA si je z odličnim jadranjem, Alex Thomson, prijadral 180 nmi prednosti pred zasledovalcem Paul-om Meilhat-om. Na tretje mesto v skupini je prijadral Yann Elies, Vincent Riou pa je zdrsnil za eno mesto in pluje dobro miljo za Elies-om. Boris Herrmann, ki je pred tremi dnevi celo vodil v razredu IMOCA pa je zdrsnil na peto mesto in si nabral že 300 nmi zaostanka za Thomsonom.

V razredu Clas40 je v vodstvu Yoann Richomme na jadrnici Veedol – AIC. Ima 110 nmi prednosti pred zasledovalcem Aymeric-om Chappellier-jem. Do cilja ju loči še 1800 nmi.

V razredi Rhum multi vodi Pierre Antoine. Pluje s hitrostjo okrog 14 vozlov. Do silja mora prepluti še 1650 nmi.

Najpočasneje napredujejo jadrnice v razredu Rhum Mono. Na prvem mestu pluje Sidney Gavignet. Do cilja ga loči še 1950 nmi.

Francois Gabart je tik pred ciljem ostal brez krmila in hidro kril.

Posodobljeno 12.11.2018 ob 8.00

Francois Gabart je plul po zahodni strani otoka Guadelupe in si s hitrostjo dobrih 20 vozlov bližal cilju. Pred zasledovalcem Francoisom Joyonom je imel 30 nmi prednosti. Skupaj s tehnično ekipo so analizirali težave in ugotovili, da se je prvi problem pojavil že kmalu po štartu. Okvarila se mu je hidravlika za nastavljanje jadra J3, ki je motor  plovila ob v slabem vremenu, ko pihajo močni vetrovi. Drugo težavo je Gabart odkril ponoči iz ponedeljka na torek. Odlomilo se mu je hidrokrilo na desni strani plovila. V torek zjutraj je med plovbo mimo španske obale slišal glasen pok in opazil, da je izgubil del levega krmila. Vse to so bili razlogi, da je od torka dalje izgubljal proti zasledovalcu Joyonu.

Prvi skozi cilj Francois Joyon z novim rekordom regate

Le 28 nmi pred ciljem je na zahodni strani otoka Guadelupa zmanjkalo vetra. Joyon je uspel Gabarta ujeti, ga prehiteti in prvi zapluti skozi cilj pred pristaniščem Pointe-a-Pitre. Za plovbo preko Atlantika je potreboval 7 dni 14 ur 21 minut in 47 sekund. Teoretično razdaljo 3542 nmi je preplul s povprečno hitrostjo 19,42 vozla. Dejanska pot, ki jo je preplul je merila 4367 nmi in povprečna hitrost plovbe 23,94 vozla. Prejšnji rekord je izboljšal za 46 minut in 45 sekund.

Posodobljeno 11.11.2018 ob 10.00

Francois Gabart mora do cilja prepluti le še 280 nmi. Če bo plovbo nadaljeval s tem tempom, bo izboljšal dosedanji rekord regate, ki znaša 7 dni 15 ur.

Zadnjo noč je izjemno dobro plul tudi tekmec Francois Joyon. Včeraj zvečer je njegov zaostanek znašal 130 nmi, trenutno pa pluje le še 60 nmi za Gabartom.

Zaključek regate bo nedvomno zanimiv. Pred Karibskim otočjem pihajo spremenljivi vetrovi, ki lahko močno vplivajo na rezultate. Gabart, ki je regato zmagal leta 2014 in pozna razmere v tem področju, je danes zjutraj stopil v stik z organizatorji v cilju:

"Zelo verjetno bova mimo otoka Guadelupe plula drug ob drugem. Pripravljam se za ta scenarij in sem odločen, da bom v boju uspešen. Francois se mi v zadnjih urah približuje. Kaj se bo zgodilo, je težko napovedati. Obljubljam vam zanimiv finiš."

Jadralca plujeta izjemno hitro. Povprečna hitrost zadnjih 30 min pri Gabartu znaša 27 vozlov, Joyon pa pluje s povprečno hitrostjo 29 vozlov.

V razredu IMOCA Alex Thomson krepi svoje vodstvo. Pred zasledovalcem Paul-om Meilhatom ima 77 nmi prednosti. Njegova povprečna hitrost plovbe v zadnjih 30 minutah znaša 18 vozla, medtem ko je Meilhat nekoliko počasnejši in pluje le s hitrostjo 14 vozlov. Dobro jadra tudi drugi Francoz Vincent Riou na PRB. Za Thomsonom zaostaja le 97 nmi. Včeraj vodeči Nemec Boris Herrmann pa je svoj odlični položaj izgubil. Za vodilnim zaostaja že 176 nmi. V tem razredu odločitev še ni jasna. Vodilni jadralci morajo prepluti še 1800 nmi, kar pomeni, da nihče še nima zagotovljenega položaja v cilju.

Posodobljeno 10.11.2018 ob 12.00

Priprave za prihod prvih jadralcev v ciljno luko Pointe-a-Pitre na otoku Guadelupe so se že pričele. Francoska jadralca Francois Gabart in Francis Joyon morata do cilja prepluti manj kot 1000 nmi.

Francois Gabart na trimaranu MACIF svoje vodstvo dobro brani. Do cilja na otoku Guadelupe ga loči le še 800 nmi. Pluje s hitrostjo slabih 30 vozlov. Če bo nadaljeval s tem tempom, bo v cilj priplul že jutri. Francis Joyon prav tako hitro napreduje. Za vodilnim zaostaja 124 nmi. Tretji jadralec v razredu Romain Pillard pluje ob obalah portugalske in zaostaja 2296 nmi.

Tesen boj za prvo mesto se odvija tudi v razredu IMOCA. V vodstvu je zopet angleški jadralec Alex Thomson. Prehitel je Nemca Borisa Herrmanna, ki je včeraj za nekaj časa prešel v vodstvo. Na drugo mesto je prijadral Francoz Paul Meilhat. Za vodilnim zaostanka 66 nmi. Nemec je zdrsnil na tretje mesto in pluje s 80 nmi zaostanka. Thomson si je večino prednosti prijadral preko noči. preplul je približno 50 nmi več kot najbližja tekmeca. Vodilni v razredu so s pomočjo pasatov že zapluli proti zahodu. Do cilja jih loči še dobrih 2100 nmi.

Po tragični nesreči s svojim trimaranom Banque Populaire IX  je Armel Le Cléac’h pojasnil kaj se je zgodilo na krovu njegovega plovila:

"Plul sem v veter, ki je pihal shitrostjo 25 vozlov. Valovi so bili izjemno visoki a še vedno v mejah, ki smo jih predvideli. Bil sem v "pianu", del iz katerega nadziram vitla, in nastavljal jadra. Ker je bilo veliko sunkov sem imel veliko dela. Naenkrat se je trimaran dvignil in nisem vedel kaj se dogaja. Ko se je odlomil prednji del trupa, se je trimaran nekontrolirano prevrnil. Videl sem, da se je del odlomi. Takoj sem šel v glavni trup. Ne vem točno kaj se je zgodilo. Bilo je silovito in hitro."

Posodobljeno 09.11.2018 ob 18.00

Včeraj popoldne je najhitrejši jadralec Francois Gabart na njegovem trimaranu MACIF preplul polovico razdalje do cilja na otoku Guadalupe.

Francoskega jadralca do cilja loči manj kot 1800 nmi. Pluje s hitrostjo okrog 28 vozlov. Še nekoliko hitreje pluje Francis Joyon na trimaranu IDEC Sport. S hitrostjo preko 29 vozlov zasleduje vodilnega. Trenutno njegov zaostanek znaša 136 nmi. Danes dopoldne bosta oba prečkala Ekvator in zaplula v južni Atlantik. Tomas Coville in Romain Pilliard. Preostala dva jadralca v tem razredu sta morala zaradi tehničnih težav pristati na severu Portugalske. Pilliard že nadaljuje s plovbo a njegov zaostanek na tretjem mestu naša že 1783 nmi za vodilnim.

V razredu IMOCA je vodstvo prevzel nemški jadralec Boris Herrmann. Na jadrnici Malizia 2 je prehitel Angleža Alexa Thomsona na jadrnici Hugo Boss. Njegova prednost trenutno znaša le 5 nmi. Na tretjem mestu pluje Paul Meilhat z zaostankom 50 nmi. Trenutno plujejo na področju kanarskih otokov, kjer pihajo šibkejši vetrovi. Njihova hitrost plovbe znaša okrog 11 vozlov. Plujejo proti jugu, kjer bodo zapluli v področje pasatov, ki jih bodo ponesli proti zahodu.

V razredu Multi50 bosta vodilna jadralca opravila tehnični postanek na Azorskih otokih. Vodilni Thibaut Vauchel-Camus na trimaranu Solidaires en Peloton-ARSEP je ponoči, ob 2.30 uri, obrnil svoj trimaran v veter. Pluje proti Azorskim otokom in zapušča tesni dvoboj, ki ga je do sedaj bil z drugo uvrščenim Erwanom le Roux-om. Tudi on namerava spremeniti smer plovbe proti Punta Delgada, kjer ga že čaka tehnična ekipa. Oba postanka vodilnih jadralcev v razredu bosta omogočila napredovanje tretje uvrščenemu Armel-u Tripon-u, ki pluje 300 nmi vzhodno od vodilne dvojice.  

Vodilni jadralci v razredu Class40 so imeli zopet naporno nočno plovbo. Močni vetrovi in visoki valovi jim niso prizanašali. Ko bodo zapluli mimo rta St. Vincent se bodo lahko oddahnili. Vetrovi bodo nekoliko bolj zmerni. Po napovedi naj bi pihalo le še med 22 in 25 vozli.

Kaj se je dogajalo v prvih 3 dneh plovbe si lahko preberete na tej povezavi.

Trenutna razvrstitev (13.11.2018 ob 10:00): 

 

Mesto Plovilo Jadralec Razdalja do cilja Zaostanek za vodilnim Preplute nmi Hitrost plovbe (kn)
  ULTIM          
1 IDEC SPORT JOYON Francis 7 dni 14 ur 21 min 47 s
2 MACIF GABART François 7 dni 14 ur 28 min 55 s
3 REMADE - USE IT AGAIN ! PILLIARD Romain 2711,22   830,80 4,00
4 SODEBO ULTIM' COVILLE Thomas 2898,37 +187.15 643,60 3,10
ABD BANQUE POPULAIRE LE CLEAC'H Armel        
ABD MAXI EDMOND DE ROTHSCHILD JOSSE Sebastien        
             
  IMOCA          
1 HUGO BOSS THOMSON Alex 1066,45   2475,60 11,80
2 SMA MEILHAT Paul 1246,58 +180.14 2295,40 11,00
3 UCAR - SAINT MICHEL ELIES Yann 1277,35 +210.90 2264,70 10,80
4 PRB RIOU Vincent 1277,65 +211.20 2264,40 10,80
5 MALIZIA 2 - YACHT CLUB DE MONACO HERRMANN Boris 1368,78 +302.34 2173,20 10,40
6 TIME FOR OCEAN LE DIRAISON Stephane 1776,12 +709.68 1765,90 8,40
7 GROUPE APICIL SEGUIN Damien 1797,31 +730.86 1744,70 8,30
8 LA FABRIQUE ROURA Alan 1804,76 +738.31 1737,20 8,30
9 VERS UN MONDE SANS SIDA NIGON Erik 2024,88 +958.43 1517,10 7,20
10 LA MIE CALINE ARTIPOLE BOISSIERES Arnaud 2043,34 +976.89 1498,70 7,20
11 ARIEL 2 HUUSELA Ari Pekka 2171,05 +1104.60 1371,00 6,50
12 NEWREST - ART ET FENETRES AMEDEO Fabrice 2583,83 +1517.39 958,20 4,60
13 PURE - FAMILLE MARY ATTANASIO Romain 3291,99 +2225.55 250,00 1,20
14 GROUPE SETIN COUSIN Manuel 3302,61 +2236.16 239,40 1,10
15 CHARAL BEYOU Jeremie 3339,99 +2273.54 202,00 1,00
16 4MYPLANET BARRIER Alexia 3396,10 +2329.65 145,90 0,70
ABD MAITRE COQ BESTAVEN Yannick        
ABD INITIATIVES - COEUR DAVIES Sam        
ABD BUREAU VALLEE 2 BURTON Louis        
ABD MONIN JOSCHKE Isabelle        
             
  MULTI50          
1 REAUTE CHOCOLAT TRIPON Armel 940,46   2601,50 12,40
2 FENETREA-MIX BUFFET LE ROUX Erwan 1365,57 +425.11 2176,40 10,40
3 SOLIDAIRES EN PELOTON ARSEP VAUCHEL CAMUS Thibaut 1386,24 +445.78 2155,80 10,30
4 ARKEMA ROUCAYROL Lalou 1396,68 +456.22 2145,30 10,20
5 LA FRENCH TECH RENNES SAINT MALO LAMIRE Gilles 1453,06 +512.60 2088,90 10,00
6 CIELA VILLAGE BOUCHARD Thierry 2580,89 +1640.43 961,10 4,60
             
  RHUM MONO          
1 CAFE JOYEUX GAVIGNET Sidney 1968,58   1573,40 7,50
2 ALCATRAZIT - FACEOCEAN DESTREMAU Sébastien 2176,63 +208.05 1365,40 6,50
3 CAP AU CAP LOCATION - SOS VILLAGES D'ENFANTS CLERTON Wilfrid 2532,84 +564.26 1009,20 4,80
4 FORMATIVES NETWORK PATIER Jean-Marie 2630,17 +661.59 911,80 4,40
5 ROTARY / LA MER POUR TOUS COQUELIN Luc 2724,15 +755.58 817,80 3,90
6 LE CHOIX FUNERAIRE BOYER Nils 2988,13 +1019.55 553,90 2,60
7 LA VOIX DE L'OCEAN JAIL Eric 3071,94 +1103.36 470,10 2,20
8 GHEO DUBOIS Dominique 3107,12 +1138.55 434,90 2,10
9 RHUM SOLIDAIRE CAP HANDI SOUCHAUD Christophe 3199,00 +1230.43 343,00 1,60
10 COMMEUNSEULHOMME BELLION Eric 3229,27 +1260.70 312,70 1,50
11 SOS PARE-BRISE MAGNAN Nicolas 3282,29 +1313.71 259,70 1,20
12 TRANSPORTS GROUSSARD BIZIEN-JAGLIN Jean-Luc 3354,77 +1386.19 187,20 0,90
13 L'ESPACE DU SOUFFLE JUBERT Laurent 3401,53 +1432.96 140,50 0,70
ABD ART IMMOBILIER CONSTRUCTION LEROUX Olivier        
ABD VENTO DI SARDEGNA MURA Andrea        
ABD C' LA GUADELOUPE BISSAINTE Willy        
ABD KRITER V SOCOMORE ESCOFFIER Bob