INTERNAUTICA je blagovna znamka, ki je v več kot dveh desetletjih obstoja, Slovenijo postavila na zemljevid najbolj pomembnih svetovnih navtičnih sejemskih prizorišč, zato je nedvomno tudi v nacionalnem interesu, da prireditev nadaljuje svojo uspešno razvojno pot tudi v prihodnje.

V zadnjih letih je INTERNAUTICA poleg urejene sejemske ponudbe, atraktivnih premiernih predstavitev vodilnih svetovnih navtičnih znamk in proizvajalcev, zanimivih športnih dogodkov in srečanj, velike medijske izpostavljenosti in ne nazadnje visoke kakovosti storitev, razvila in sodelovala v več nacionalnih in mednarodnih projektih, ki so posvečeni ohranjanju okolja in trajnostnemu razvoju.

V okviru projekta *Green Mobility in posebej urejenih razstavnih površin projekta *Zelena Avenija, je že leta 2014 na Internautici potekal forum z naslovom “SLOVENSKI PRISPEVEK ZELENI MOBILNOSTI” in jasno se je izrazilo zavedanje, da bo obdobje, ki je pred nami, zaznamovala preudarna in učinkovita uporaba energije, preusmeritev na zelene energije in razvoj s tem povezanih zelenih tehnologij. 

Prav v Kopru se bo začel izvajati projekt EDISON WINCI / wireless inductive charging infrastructure, kot je na GZS Dr. Iztok Seljak predstavil iniciativo razvoja *pametnega mesta… Prav *Zelena Avenija Internautice pa bo izjemna priložnost za učinkovito promocijo tega projekta in ena od bodočih skupnih točk našega sodelovanja.

Lansko leto je INTERNAUTICA skupaj s partnerji Ministrstvom za okolje in prostor, Direkcije RS za vode, Upravo RS za pomorstvo in predstavniki stroke, kot so Inštitut za vode RS, Nacionalni inštitut za biologijo – Morska biološka postaja Piran, pripravila posvet o problematiki plastičnih odpadkov v morju in začela aktivnosti za mednarodno akcijo #Rethink Plastic, ki je danes s svojimi stališči in pobudami že okrepila tudi mnoga mednarodna družbena prizadevanja za zmanjšanje in ustavitev onesnaževanja morij s plastiko.

Zaradi vseh vsebinskih in realiziranih okoljevarstvenih aktivnosti, kot je tudi pobuda in razstava #Rethink plastic, je bila INTERNAUTICA v letu 2018 in ponovno tudi v letu 2019, uvrščena med referenčne projekte Evropske Komisije, EU GREEN WEEK (green cities for greener future).

Koper bo z omenjenim sodelovanjem tako pridobil tudi naziv *GREEN CITY in vse ostalo in povezano, kar izhaja iz omenjene kampanje Evropske Komisije, EU GREEN WEEK, kamor je INTERNAUTICA že uradno uvrščena.

V prihodnosti torej velja:

 

Naš interes je vzpostaviti s Koprom dolgoročno sodelovanje in tako razviti še bolj inovativno ter kakovostno prireditev.

Pričakujemo, da bo že v letu 2019, INTERNAUTICA med sejemskimi dnevi pripeljala v Koper preko 20.000 obiskovalcev in zapolnila praktično vse razpoložljive namestitvene kapacitete.