Sisue Goodall - Golden Globe Race

Angleška jadralka Sisue Goodall je sredi Pacifika ostala brez jambora, nato pa se je njena jadrnica še prevrnila.

Po 157 dneh plovbe na regati Golden Globe Race se je jadralki Susie Goodall zlomil jambor, nato pa se je njena jadrnica prevrnila – obrnila za 360°. Nesreča se je zgodila v južnem Pacifiku, približno 2000 nmi zahodno od zloglasnega rta Horn. Signal njene EPIRG naprave (Več o EPIRB napravah na tej povezavi.) je prejela obalna straža v Falmouthu. O nezgodi so obvestili Čilsko reševalno službo. Najbližja ladja, ki se je lahko odpravila reševat jadralko, je bila v času nesreče 480 mni oddaljena od kraja nesreče in bo prispela do jadralke čez dva dni. Jadralka je s svoje jadrnice uspela sporočiti, da je živa in zdrava.

Angleška jadralka Susie Goodall je stara 29 let in je najmlajša izmed 18 jadralcev, ki so se udeležili letošnje regate Golden Globe Race. Nesreča se je zgodila v Južnem Pacifiku. Pihali so vetrovi s hitrostjo okrog 60 vozlov in morje je bilo močno razburkano. Pogoji, ki so vladali na morju, so bili očitno prezahtevni za njeno jadrnico Rustler 36 z imenom DHL Starlight. V zadnjem sporočilu, ki ga je z jadrnice poslala pred nesrečo je napisala:

»Morje udarja ob jadrnico kot veliko kladivo. Sprašujem se, kaj počnem na tem koncu sveta.« 

Takoj po nezgodi je uspela poslati drugo sporočilo v katerem je zapisala:

»Ostala brez jambora. Trup je OK. Ni možnosti za improviziran jambor. Pozicija 5′ 27.787 S 122′ 23.537 W.«

Kasneje je uspelo organizatorju vzpostaviti vezo z jadralko, kjer jim je dodatno pojasnila situacijo. Povedala je, da je plovilo uničeno. Ko se je jadrnica prevrnila, je bila v kabini. Med prevračanjem plovila je dobila več udarcev in odrgnin. Kmalu po nesreči so se začeli vetrovi umirjati. Pihajo le še s hitrostjo 45 vozlov. Nevihta se bo premaknila proti vzhodu in vreme se bo po napovedi izboljšalo.

Podobni pogoji, kot jih je doživela Britanka, čakajo estonsko jadrnico Uru Randmaa, ki pluje 400 nmi vzhodneje. Zato nima smisla, da bi se obrnila in pomagal Britanki. Proti njej trenutno pluje Istvan Kopar (Američan Madžarskega porekla)) ki pa mora do njene lokacije prepluti še 780 nmi. V kolikor je ne bodo rešili prej, jo bo poizkušal rešiti on.

O regati Golden Globe Race

Regata Gole Globen Race je regata, ki poteka v spomin na prvo solo plovbo okrog sveta, ki jo je uspešno opravil Sir Robin Knox-Johnston v letih 1968/69. Leta 1968 je regato organiziral Sunday Times in po 50 letih regata poteka po isti poti. Štart regate je bil v francoskem pristanišču Les Sables-d'Olone 1.junija 2018. Obpluti je potrebno pet velikih rtov in ce vrniti nazaj v izhodno pristanišče. Jadralci na regati plujejo sami, brez postanka in brez zunanje pomoči. Jadralci plujejo s podobno opremo, kot jo je imel na voljo leta 1968 Sir Robin Knox-Johnston. Zato ne smejo uporabljati modernih satelitskih navigacijskih naprav. Pluti morajo na serijsko izdelanih plovilih, ki v dolžino merijo med 32 in 36 čevlji (9,75 – 10,97 m) ter morajo biti oblikovana pred letom 1988.

Zgodbo o regati si lahko ogledate tudi v filmu The Mercy.