V sredo se je v Zadru zgodila pomorska nesreča. Z izjemno zahtevnim manevrom je bila preprečena huda nesreča.

V sredo zjutraj se je v Zadru zgodila nesreča Jadrolinijinega potniškega katamarana Novalja. Pri pristajanju na privez v luki Zadar je prišlo do okvare kontrolnih sistemov katamarana. Ker so motorji potiskali plovilo naprej z veliko močjo, izključiti pa jih ni bilo možno, je obstajala nevarnost, da katamaran trči v most za pešce. Kapitan je pravočasno izvedel manever zavijanja v levo, se izognil jahtam, privezanim v marini, in s premčnim delom trčil v valobran. V trku so tri osebe utrpele poškodbe. Med njimi dva potnika in en član posadke. Vse tri poškodovane osebe so odpeljali v zadrsko bolnišnico.

Po podatkih Luške kapitanije Zadar ima katamaran poškodovan premčni del pod vodno gladino. Ker ni prišlo do preboja trupa, ni bilo nevarnosti potopitve.

V času nesreče je bilo na krovu 18 potnikov in 8 članov posadke. Že naslednji dan so katamaran uspešno splovili. Odpeljali so ga v potniško luko Zadar, kjer bodo izvedli podroben pregled in popravilo.

Druga nesreča katamarana se je zgodila v luki Ubli na otoku Lastovo. Med pristajanjem v luki je zapihal nenaden bočni veter. Katamaran je odneslo proti obali, zaradi česar je trčil s premcem. V nesreči se ni poškodoval nihče na krovu. V trku je plovilo utrpelo poškodbe levega premčnega dela. Do vdora vode ni prišlo. Za plovilo je izdana prepoved plovbe, dokler se ne ugotovijo poškodbe in se ugotovi, ali je plovilo sposobno pluti.

Vir: mppi.hr