Žan Luka Zelko

V Enoshimi na Japonskem se je s prvimi plovi včeraj začela, danes pa nadaljevala, predolimpijska regata tudi za razred laser. V njej v konkurenci 35 jadralcev nastopa tudi naš mariborski jadralec Žan Luka Zelko, ki s svojimi nastopi po prvih dveh dneh ni najbolj zadovoljen.

Včeraj je bilo vetrovno, nekje med 14 in 18 vozli, z zahtevnimi pogoji v visokih valovih. Zelko je v prvi regati začel dobro in bil s svojim jadranjem zadovoljen vse do zadnje stranice z vetrom, ko je padel v vetrno luknjo in izgubil pet mest, a se vseeno uvrstil v petnajsterico. V drugem plovu je žal že takoj po startu izbral napačno stran regatnega polja, potem v drugi stranici v veter sicer nekaj pridobil, a pridobljeno zaradi nekaj napak kasneje izgubil.  

Žan Luka Zelko: 

“S prikazanim po včerajšnjem dnevu nisem zadovoljen, še posebej zato, ker mi pogoji sicer ustrezajo. Nisem se znašel, kot sem si želel, vem pa, da je bil to šele prvi dan in komaj čakam nadaljevanja.”

Danes je veter močno padel. Jadralci so odrinili na vodo kasneje od načrtovanega, saj so morali najprej počakati na obrat vetra s severnega v jugozahodnik. Ta je bil sprva šibek, tako da so morali na vodi počakati še, da se je umirlil nekje pri petih do šestih vozlih. Zelko poroča, da je bilo jadranje težko, od prejšnjih vetrovnejših dni je ostal velik in “čopast” val, treba je bilo veliko delati s telesom in držati jadrnico ravno.

Žan Luka Zelko: 

“Pred startom sem se skušal čim bolje pripraviti in pravilno sem se odločil tudi glede startnega položaja, naredil pravzaprav vrhunski start, a dobil dvajset sekund po startu kazen ter moral narediti 720-stopinjski obrat, s tem pa sem padel v ozadje flote. V prvi orci sem se potem skušal nekako prebiti naprej, pridobiti izgubljene metre, a je bilo težko, saj sem bil pod skupino ostalih, ki so mi kradli veter, pa tudi svež veter so oni dobili pred mano. Na prvi privetrni oznaki sem imel tako kar velik zaostanek. V prvi krmi sem potem nekaj pridobil, potem pa sem se v drugi orci odločil, da tvegam, kar se da, in s tem morda pridobim nekaj mest, a se je ta odločitev izkazala za napačno. Z današnjim rezultatom tako nisem najbolj zadovoljen, a tukaj sem zaradi treninga, ne samo zaradi rezultata. Komaj čakam prihajajočih dni, ker si želim to prizorišče čim bolje spoznati.”

Žan Luka Zelko je včeraj zaključil na 13. in 31. mestu, danes pa na 34. mestu in je trenutno na skupnem 27. mestu (44 točk). Vodi Novozelandec Sam Meech (3 točke), drugi je Norvežan Hermann Tomasgaard (5 točk), tretji pa z istim številom točk Francoz Jean Baptiste Bernaz.