Razmeroma sončen jesenski vikend je v Portorožu pozdravil nekaj manj kot 180 mladih jadralcev na tradicionalni Halloween regati razreda optimist, ki jo je Jadralni klub Pirat iz Portoroža organiziral že osmo leto zapored. Letošnja regata je za slovenske jadralce štela tudi kot državno prvenstvo.

Od petka do nedelje so v Piranskem zalivu prevladovali vetrovi južnih smeri, ki so organizatorju omogočili izpeljavo vseh devetih načrtovanih plovov. Zadnja dva je 175 mladih krmarjev iz Avstrije, Madžarske, Italije, Slovaške in Slovenije odjadralo ločeno. Fizikalne zakonitosti vetra so si prvi podredili tekmovalci srebrne flote, takoj za njimi pa so šli križem kražem po polju še jadralci zlate grupe.

Z odličnima predstavama je v finalu presenetil Italijan Kim Magnani (SN Laguna), eden redkih, ki ga v sklepnih plovih ni biksal. Z nekaj opotekanja je drugo mesto obdržal Maj Petrič (JK Jadro Koper), medtem ko se je moral Giuseppe Montesano (TPK Sirena) sprijazniti z najnižjo stopničko zmagovalnga odra.

Do preobrata je prišlo tudi pri dekletih. Yelyzaveta Levandovska (PD Piran) je  v odločilnih plovih prehitela Auroro Ambrož (JK Cupa) za tri točke in poleg skupne zmage osvojila še naslov državne prvakinje. Blizu je bila tudi Alja Petrič (JK Jadro Koper), na koncu tretja in druga v domači razvrstitvi.

Med kadetinjami je slavila Zala Sterni (TPK Sirena) pred Isabello Cavallari (SN Pietas Julia) in Livio Holesovo (SVK). Najboljši kadet je postal Giuseppe Montesano (TPK Sirena). Zmagovalni oder sta dopolnila še Francesco Tesser (Triestina della vela) in Tristan Gardossi (YC Adriaco).

Novi državni prvaki pa so:

Fantje

1. Maj Petrič (JK Jadro)
2. Valentin Štravs (JK Jadro)
3. Svit Dujmovič Šterpin (JK Pirat)

Dekleta

1. Yelyzaveta Levandovska (PD Piran)
2. Alja Petrič (JK Jadro)
3. Tarin Pečar (JK Jadro)

Kadeti

1. Mark Rodica (JK Burja)
2. Žan Ogrizek (JK Olimpic)
3. Marko Balaban (JK Burja)

Kadetinje

1. Roža Sabadin (JK Pirat)
2. Brina Pečar (JK Jadro)
3. Lara Hummel (JK Jadro)

Bojan Gale, vodja regatnega odbora:

“Imeli smo tri izjemno lepe dneve jadranja in veliko sreče z vetrom, saj smo na morju v celoti izpeljali načrtovan program. Tudi trenerji in jadralci, sodeč po odzivih,  odhajajo zadovoljni. Tako sodniki kot celoten regatni odbor smo pravzaprav tu v službi jadralcev, zato smo v tem duhu tudi poskušali narediti vse kar je bilo v naših močeh, da so bili z našim delom – tako na morju kot na kopnem – zadovoljni.”

Marjan Matevljič, vodja organizacijskega odbora regate:

“Veseli smo, da smo v tako idealnih pogojih zaključili Halloween regato in državno prvenstvo obenem. Skupno smo opravili kar devet kvalitetnih regat, ki so postregle s pravimi zmagovalci. Letos je sicer nižja zastopanost tujih jadralcev. Pogrešamo zlasti Avstrijce, ki smo jih tu vedno z veseljem sprejeli.”

Tekst: Katja Bertok, JZS