Žan Luka Zelko, Lin Pletikos, Liam Orel,

V soboto, 17. aprila 2021, se v Vilamouri na Portugalskem uradno začenjajo kvalifikacije evropske celine za razrede laser, na katerih se bodo podelile zadnje vozovnice za olimpijske igre Tokio 2020. Po sobotnih meritvah bo v nedeljo, 18. aprila, sledila poskusna regata, s prvimi kvalifikacijskimi plovi pa bodo začeli v ponedeljek, 19. aprila. Organizatorji načrtujejo prve tri dni kvalifikacijske, nato pa še tri dni finalne plove in sicer po dva plova na dan, do zaključka v soboto, 24. aprila, pa morajo za veljavnost skleniti vsaj štiri uspešno izpeljane plove.

Na prizorišče je prispela naša reprezentanca laseristov. Vse oči bodo tokrat uprte v žensko konkurenco, kjer se bo Lin Pletikos potegovala za eno izmed zadnjih dveh olimpijskih vozovnic v razredu laser radial ženske v evropski konkurenci. Lin bo nastopila sama, saj je sestra Kim Pletikos na žalost v zadnjem trenutku morala ostati doma zaradi prehudih bolečin v hrbtu, tako da se je svoji veliki želji odpovedala. Med 96 udeleženkami iz 37 držav se bo boj za kvalifikacijo bil med jadralkami iz sedmih držav, poleg Slovenije še iz Bolgarije, Češke, Latvije, Portugalske, Romunije in Ukrajine. Kateri dve državi bosta v Tokio poslali svoje najboljše predstavnice tega razreda pa bomo izvedeli najpozneje v soboto, 24. aprila. 

"V ponedeljek popoldne smo prispeli v Vilamouro in tudi že pripravili barko za regato in treninge. Za kvalifikacije sem se ogromno pripravljala, saj so se priprave podaljšale kar za celo leto. Večino treningov sem v zadnjih zimskih mesecih opravila na Kanarskih otokih, kjer so odlični pogoji za jadranje, in se zdaj tudi zelo dobro počutim na barki. Moji cilji so kvalificirati Slovenijo in sebe na olimpijske igre v Tokiu, sem pa že zelo nestrpna, saj že kar nekaj časa čakam na to regato, tako da bom dala vse od sebe, da ta cilj tudi dosežem," je povedala Lin Pletikos.

Žan Luka Zelko, Lin Pletikos, Liam Orel,

V moški konkurenci je prijavljenih 141 jadralcev iz 41 držav, za zadnji dve evropski kvalifikaciji se bodo potegovali jadralci iz 17 držav, a naš trenutno najboljši jadralec Žan Luka Zelko je svojo olimpijsko vozovnico za razred laser standard v žep spravil že leta 2019. Ob njem se bo kalil tudi mladi talent Liam Orel, ki ga je strokovni svet potrdil kot potencial za naslednje olimpijske igre v Parizu, ki je na prizorišče že prispel v torek, medtem ko je Žan Luka Zelko pravkar z uspešno pridobljenim negativnim testom koronavirusa dobil zeleno luč in krenil na pot. Zanj je bil to še posebej velik izziv, saj je pred kratkim prebolel težko bolezen našega časa.

Žan Luka Zelko, Lin Pletikos, Liam Orel,

"Za mano je zelo naporen mesec. 13. marca sem dobil prve simptome okužbe s covid-19 in kasneje se je tudi pokazalo, da sem bil na PCR testiranju pozitiven. Celoten trening sistem in sklop priprav se je za mene spremenil iz zelo spodbudnih treningov v nočno moro. Imel sem kar hudo različico bolezni za športnika, izgubil sem celotno moč, kondicijo, bolečine sem imel tudi v hrbtenici in nisem se mogel povsem pobrati tudi po tem, ko sem zaključil 14 dnevno karanteno. Od tega je sedaj mesec dni in še danes nisem 100%. Opravil sem preiskave srca in pljuč, na srečo ni večjih sprememb, je le manjša sprememba na pljučih. Verjamem, da bo to s časom bolje, a izgubil sem mesec dni priprav - ko sem si najbolj želel trenirati, sem moral počivati. Sedaj sem tik pred odhodom čakal še na test in moram reči, da se mi je odvalil kamen od srca, ko sem izvedel, da je negativen. Danes poletim iz Milana v Faro in bom že na prizorišču, pripravim barko in v četrtek že začnem s prvimi treningi," je o izkušnji povedal Zelko.

Zanj bo ta regata zadnji preizkus pred olimpijskim nastopom, saj je bilo evropsko prvenstvo predvideno maja v Bolgarski Varni prestavljeno na jesen. 

"Vsekakor bo na regati odlična konkurenca, to je ena redkih regat v letošnjem letu. Treba bi bilo jadrati na svojem najboljšem nivoju, da bi posegel po najboljših mestih. Jaz grem na regato enostavno z drugačnim ciljem ponovnega privajanja na barko in počasnega dvigovanja forme do olimpijskih iger. Vilamoura bo po vsej verjetnosti ostala tudi moja pripravljalna lokacija po tej regati, tako da je dobro že sedaj spoznati, kako reagira telo ob naporu. Po priporočilih zdravnikov se moram še vedno čuvati, tako da upam, da bom zdržal vse napore od prvega do zadnjega dne."

Vir: JZS.si