Hrvaška je sprejela nove pogoje vstopa v državo, ki veljajo od 16.6. do 30.6.2021. Bistvenih sprememb z do sedaj veljavnimi pogoji ni. Manjše spremembe so le pri osebah, ki so cepljene.

Vsi potniki, ki so na Hrvaško vstopili z namenom tranzita in države ne zapustijo v 12 urah, se jim avtomatsko odredi samoizolacija.

Države na zeleni listi

Osebe, ki prihajajo iz držav članic EU, držav schengenskega območja oziroma pokrajin teh držav, ki so na zeleni listi, lahko v Hrvaško vstopajo, kot so lahko pred pojavom bolezni, če ne kažejo znakov bolezni.

Države, ki niso na zeleni listi

Vsi drugi potniki morajo za vstop na Hrvaško predložiti:

  • Negativni rezultat PCR testa ali HAT (hitri antigenski test), ki ni starejši od 48 ur od jemanja brisa. Pri HAT narejen izven Hrvaške mora biti jasno viden proizvajalec testa oziroma komercialni naziv testa. Test se mora nahajati na listi testov, ki jih medsebojno priznavajo članice EU. V nasprotnem test ne bo veljal za merodajnega.
  • Potrdilo o cepljenju z dvema dozama cepiva, ki se uporablja v EU (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya, Sinopharm). Če je za cepljenje potrebna le ena doza cepiva (Janssen/Johnson&Johnson), potem je potrebno potrdilo o prejemu cepiva vsaj 14 dni pred prečkanjem meje.
  • Zdravniško potrdilo, da je oseba prebolela bolezen oziroma ima pozitiven rezultat PCR ali HAT testa, in je po preboleli bolezni prejela vsaj eno dozo cepiva v obdobju 6 mesecev od bolezni pri tem, da od cepljenja ni minilo več kot 180 dni do datuma prihoda na mejo.
  • Potrdilo o prejemu prve doze cepiva  Pfizer, Moderna ili Gamaleya ki ga je oseba prejela v obdobju 22 do 42 dni, oziroma 22 do 84 dni od prejema cepiva Astra-Zeneca.
  • Pozitiven PCR ali hitri antigenski test, ali zdravniško potrdilo s katerim potrjuje, da je prebolel bolezen v obdobju med 11 in 180 dni pred prehodom meje.
  • oziroma opraviti PCR ali HAT takoj po prihodu na Hrvaško (lastni strošek) in počakati v karanteni vse do prejema negativnega rezultata testa. V primeru nezmožnosti za testiranje se odreja karantena za obdobje 10 dni.

Izjeme

  • delavci in zaposleni, ki opravljajo ključna dela (zdravstveni, mejni delavci in delavci, ki so navedeni v Smernicah za prosto gibanje) in ne bodo na Hrvaškem bivali več kot 12 ur;
  • učenci, študentje in stažisti, ki prehajajo mejo in na Hrvaškem oziroma zunaj nje ne ostanejo več kot 12 ur;
  • pomorci in delavci v sektorju prometa;
  • diplomati, osebje mednarodnih organizacij, vojaško osebje, policisti, humanitarni delavci in osebje civilne zaščite pri opravljanju svojega dela;
  • potniki v tranzitu, ki Hrvaško zapustijo v roku 12 ur;
  • pacienti, ki potujejo zaradi nujnih zdravstvenih razlogov;
  • osebe, ki prihajajo zaradi nujnih osebnih obveznosti, poslovnih razlogov in novinarji pri opravljanju svoje dejavnosti.

Vse navedene osebe morajo predložiti dokazilo, s katerim potrjujejo izjemo.

Otroci so izjema

Pomembna novost je tudi ta, da otroci mlajši od starosti 12 let, ki potujejo v spremstvu staršev/skrbnikov, ne potrebujejo negativnega rezultata testa ali karantene, v kolikor starši/skrbniki imajo negativen PCR ali hitri antigenski test oziroma potrdilo o cepljenju ali preboleli bolezni.

Neboleče brezkontaktno testiranje na slino

če morate pred odhodom v tujino opraviti testiranje, se lahko odločite za neboleče, brezkontaktno testiranje s slino. Vse o tem testiranju na NYD Covid točka