Žan Luka Zelko, Tokio 2021

Žan Luka Zelko je danes odjadral še zadnji, deseti plov in ga končal na 19. mestu ter zabeležil skupno 26. mesto v razredu laser na olimpijskih igrah Tokio 2020. Svoj odličen začetek na osmem mestu v prvem plovu je zadnji dan dopolnil s še boljšim zaključkom na 5. mestu v predzadnjem plovu na svojem prvem olimpijskem nastopu.

“Ne morem biti zadovoljen z izidom, sem pa zadovoljen z nekaterimi segmenti nastopa. Predvsem s starti, v taki konkurenci so bili odlični. Največ težav mi je povzročila poškodba hrbta ped dni pred OI. Izgubil sem moč v nekaterih mišicah, kar se je poznalo na utrujenosti in odločitvah, ki sem jih sprejemal na regatnem polju. Delati bo treba več v jadranju po vetru z obale. OI v Parizu bodo že čez tri leta. Počitka zato ne bo, že kmalu po prihodu v domovino se bodo začeli treningi za nov olimpijski ciklus,” je dejal Zelko, ki je prvič nastopil na OI.

V deveti regati in prvi današnji je bil peti, kar je njegov najboljši dosežek na teh OI, v naslednjem plovu pa je bil 19. in je izboljšal svojo skupno uvrstitev za dve mesti.

V devetem plovu je bil v Enoshimi najboljši Estonec Karl-Martin Rammo. Zelko je bil na prvi boji na 16. mestu, na drugi je bil osmi, na tretji pa že četrti. Tik pred ciljem je bil peti in je na tem mestu prišel tudi v cilj. V skupnem seštevku je tedaj napredoval na 25. mesto. Nato je v drugem plovu dneva prav tako solidno začel, bil najprej na 12. mestu, potem pa je izgubljal in se preselil na 19. in 20. mesto, nato tik pred ciljem na 19. in na tem mestu je tudi prečkal ciljno črto. Ta plov je dobil Nemec Philipp Buhl.

Žan Luka Zelko, Tokio 2021

“Danes so bili še najlepši pogoji na OI. Po treningih sem se čutil zelo samozavestnega in se je to tudi pokazalo danes. Uspela mi je prva regata, možnosti za visoko mesto sem imel tudi v drugi regati, a sem v drugi ‘orci’ zamudil priložnost za višjo uvrstitev. Zaradi slabih odločitev tam sem končal izven deseterice,” je svoj zaključni dan OI pokomentiral Zelko.

Regata za medalje najboljše deseterice je v laserju na programu v nedeljo ob 7.33 po slovenskem času. Po desetih regatah je v vodstvu Avstralec Matt Wearn (49), ki je praktično že olimpijski zmagovalec. Norvežan Hermann Tomasgaar ima na drugem mestu že 71 točk, tretji je Hrvat Tonči Stipanović s 74 točkami.

Wearn bo dosegel največji uspeh v karieri, doslej je bil najuspešnejši leta 2018, ko je zmagal na odprtem evropskem prvenstvu. Hermann Tomasgaar je še brez odličij na velikih tekmah. Petintridesetletni Stipanović pa je bil srebrn na prejšnjih OI 2016 v Riu de Janeiru, štirikrat je bil evropski prvak, srebro in bron pa je osvojil tudi na svetovnih prvenstvih.

Vir: STA