Vasilij Žbogar, Krpani, SSL GOLD CUP

Slovenska jadralna posadka Krpani 1860 pod vodstvom Vasilija Žbogarja, s tremi olimpijskimi medaljami najboljšega slovenskega jadralca doslej, je po štirih dnevih testne regate na prizorišču zlatega pokala SSL v jadranju leta 2022 v Švici na Neuchatelskem jezeru zasedla končno drugo mesto. Zmagala je Švedska.

Od starta regate velikega finala sta se odvijala dvoboja med slovensko in švedsko posadko za zmago ter med Poljsko in Avstrijo za tretje mesto. Po drugem obratu je regatni odbor podaljšal regatno polje zaradi spremembe jakosti vetra. Krpani so v cilj nato prijadrali drugi, za Švedsko, tretje mesto je pripadlo Poljski, četrto pa Avstriji.

"Krpani smo končali na drugem mestu. Radi bi seveda zmagali, kar je tudi cilj na prvenstvu v maju naslednjega leta. Glede na to, da smo teden začeli slabše, ker se je ekipa iskala, je to uspešen nastop. Napredovali smo iz dneva v dan, najboljše je bilo v zaključku. Mislim, da smo lahko zadovoljni. Ekipa je na koncu delovala izjemno. Manjkajo malenkosti, da stopimo še stopničko višje. Vzdušje v ekipi je bilo izjemno in to se je pokazalo tudi v končnih izidih," je po finalu povedal Žbogar.

Vasilij Žbogar, Krpani, SSL GOLD CUP

Na tekmovanju so nastopili Žbogar, Igor Lah, Tomaž Čopi, Mitja Margon, Mitja Beltram, Jani Klemenčič, Vid Jeranko, Tina Mrak, Gašper Strahovnik, Veronika Macarol in Matej Planinšič.

V dopoldanskem zadnjem kvalifikacijskem plovu je slovenska posadka zmagala in se s tretjega mesta zavihtela na drugo, kar ji je prineslo finalni nastop. Pred tem drugouvrščeni Peru je imel dve točki prednosti, ki pa ju ni ubranil, saj je regato končal na četrtem mestu.

"Po slabšem začetku testnega tekmovanja smo danes pokazali, česa smo sposobni. V zadnjem kvalifikacijskem plovu smo potrebovali zmago, ki smo jo dosegli za preboj v finale. Jadrali smo brez napake in če tako jadramo, smo najboljši med ekipami, ki so tu prisotne. Tudi pred tem smo ves teden jadrali dobro, a smo delali napake, ki smo jih sedaj odpravili," je prvo današnjo regato pokomentiral Žbogar.

V malem finalu je zmagala Danska in osvojila peto mesto, sledile so Španija, Srbija in Peru. Regatni odbor se je že v petek odločil, da zaradi pričakovanih ugodnih vetrovnih razmer danes namesto v nedeljo izpeljejo tudi mali in veliki finale.

Leta 2022 bo na Ženevskem in Neuchatelskem jezeru v Švici prvi jadralni zlati pokal SSL, na katerem bodo skušali po vzoru svetovnega prvenstva v nogometu na regatnem polju določiti najboljšo jadralno državo. Kvalifikacije se bodo začele 3. maja, veliki finale štirih najboljših reprezentanc pa bo 26. junija 2022.

Vir: STA