Xypr, RORC Transatlantic Regata

Regata RORC Transatlantic Race se počasi zaključuje. Trinajst najhitrejših posadk je že priplulo v cilj. Med njimi je tudi nemška jadrnica Hypr, na kateri plujejo slovenski jadralci.

Na regati Slovenija nima predstavnika. Slovenski jadralci z legendarnim Dušanom Puhom so se pridružili ekipi HYPR, ki jo je vodil nemški jadralec Jens Linder. Poleg Dušana Puha je bilo v 15-članski posadki jadrnice še pet Slovencev: Rok Poropat, Marko Gorjanc, Aleksander Živec, Damijan Vuk in Dušan Konrad.

Ekipa HYPR je v cilj priplula včeraj zvečer po našem času. Za plovbo so potrebovali 12 dni 8 h 29 min in 48 s. Ciljno črto so prečkali kot dvanajsti. V skupini IRC Super Zero, kamor je uvrščena jadrnica tipa Volvo pen 70, so osvojili odlično peto mesto, v skupini IRC pa so se uvrstili na osemnajsto mesto.

Najhitrejši preko Atlantika v šestih dneh

Na regati so sodelovali tudi super hitri trimarani. Najhitrejši med njimi je bil Maserati, ki je potreboval za plovbo preko Atlantika le 6 dni 18 ur 51 min in 41 s. Skupno so prepluli 3483 nmi. V najhitrejšem dnevu plovbe jim je uspelo prepluti kar 502 nmi. Ekipa PowerPlay, ki je vodila večino regate, se je uvrstila na drugo mesto. Njihov zaostanek za zmagovalci je znašal manj kot eno uro. Ekipa Argo, ki je v cilj priplula kot tretja, je potrebovala le dve uri več.

Med velikimi jadrnicami, ki plujejo v razredu IRC Super Zero, je v cilj priplula jadrnica Comanche. Za plovbo so potrebovali zgolj 7 dni 22 ur 1 min in 4 s.

Trenutno je v cilj priplulo 13 plovil, dve sta odstopili, preko Atlantika pa jih pluje še 15. Najpočasnejši bo po pričakovanjih v cilj regate priplul 2. 2. 2022.