Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Prva zasidrana barka, ki sem jo srečal ob prihodu v Cairns, je bila Papiga, na krovu pa stara slovenska prijatelja iz Bundaberga, Franc in Tanja. Sidro sem vrgel sto metrov stran in šel počivat po dolgotrajnem jadranju v viharnem, deževnem vremenu.

Naslednje jutro pa se je vreme popolnoma spremenilo. Na vedrem nebu je posijalo sonce in kapitan Papige mi je že mahal, naj pridem na kavico. Nisem se obotavljal. Poleg kavice je stekel tudi prijeten pogovor in obujanje spominov na stare dobre čase.

Vrnil sem se na barko in že čez par ur me je poklicala Tanja in me povabila na popoldansko pizzo. Vabilo sem z veseljem sprejel, ampak na obisk se ne šika priti praznih rok. Spekel sem palačinke in še tople prinesel na Papigo.

Tanja je pripravila slastno pizzo, ki smo jo zalili s pivom, kočerjo pa smo zaključili s pečenim kostanjem in palačinkami s sljivovo marmelado.

Ker se je naredilo lepo vreme, bo Papiga jutri odjadrala na veliki koralni greben, jaz pa bom ostal na sidru in si ogledal mesto Cairns.

Cairns je še eno tistih avstralskih mest, ki ti da mislit: Tukaj pa nebi bilo slabo živet. Infrastruktura je brezhibna; podnebje je skoraj idealno; ljudje izredno prijazni; korale, delfini, kiti, potaplanje, jadranje. Tudi cenovno je zelo ugodno, seveda če živiš na barki na sidru. No, krokodilom, morskim psom in ciklonom se pač moraš izogibat.

Manjka samo Kamniško sedlo, Sedmera jezera, Logarska dolina, Iški vintgar ...

Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič

 

< Mangrova in krokodili   V domovino

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič