Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvaške bo ob koncu decembra brisalo plovila, ki nimajo poravnanih letnih dajatev za leto 2020 in 2021

Imate plovilo registrirano na Hrvaškem? Preverite, ali je vaše plovilo na listi za brisanje, do 15.12.2022 poravnajte dolg in se tako izognite izbrisu plovila.

Za plovila, registrirana na Hrvaškem, je potrebno vsako leto plačati dajatev za uporabo pomorskega dobra ter dajatev za varnost plovbe in zaščito morja pred onesnaženjem.  Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH je objavilo spisek 8867 plovil, katerih lastniki v letih 2020 in 2021 niso plačali navedenih dajatev. Plovila, za katera dajatve ne bodo poravnane do 15.12.2022, bodo izbrisana iz vpisnika plovil.

V praksi smo se srečali s primeri, v katerih lastniki niso prejeli položnic ali pa so plačali v evrih oziroma so pri plačilu navedli napačen sklic. V slednjih dveh primerih je plačilo v proračunu ostalo kot neprepoznano in tako ni bilo zavedeno pod plovilo, za katero je bila plačana dajatev - tudi ta plovila so na listi za brisanje. Srečali smo se tudi s primeri, kjer bivši lastnik, ki je plovilo prodal, ni poravnal obveznosti, izbris pa grozi sedanjemu lastniku. V vseh navedenih situacijah je potrebno kontaktirati Ministrstvo na naslov prigovor@pomorstvo.hr, za pomoč pa lahko prosite tudi podjetje Menta.

Ministrstvo opozarja, da bodo prav tako izbrisana plovila, ki nimajo pooblaščenca za sprejem pisemskih pošiljk in zastopanje v komunikaciji s hrvaškimi državnimi organi. V kolikor nimate pooblaščenca ali vaš dosedanji pooblaščenec za prejemanje pošte ni pripravljen prevzeti dodatne obveznosti za zastopanje (podpisati je potrebno novo pooblastilo), je potrebno izbrati novega pooblaščenca.

Izbris plovila lastniku prinese precej težav, saj je pred prvo plovbo potrebno izpeljati postopek in s tem izpolnjevati pogoje za prvi vpis plovila.

Za pomoč pri urejanju zadev v vpisniku plovil, pooblaščenca na Hrvaškem, vodenje postopka vpisa ali prenosa lastništva, zavarovanje ali katerokoli drugo storitev v zvezi s vašim plovilom, se obrnite na podjetje Menta. Več informacij najdete na spletni strani www.menta.hr, po telefonu na št. 051 334 696 ali pišite na naslov lena@menta.hr.