Se želite naučiti pluti s katamaranom? Naš dvodnevni tečaj plovbe s katamaranom je namenjen začetnikom in izkušenim skiperjem, ki želijo izboljšati svoje znanje in veščine za plovbo s katamaranom. Tečaj vključuje teoretični in praktični del, ki ga vodijo izkušeni inštruktorji.

 1. Podroben pregled katamarana po seznamu opravil pred izplutjem,
 2. priprava katamarana ter njegove opreme,
 3. načrtovanje plovbe (navigacija in meteorologija),
 4. organizacija posadke na plovilu z določanjem nalog članom posadke,
 5. priprava, dvig ter nastavljanje jader,
 6. varna plovba z jadri z vetrom iz različnih smeri (uporaba različnih tehnik jadranja in obratov ter skrajševanje jader),
 7. upoštevanje pravil o izogibanju trčenju na morju v praksi,
 8. varna plovba v marinah (izplutje, manevriranje z uporabo motorjev naprej in vzvratno, obračanje na mestu za 360°),
 9. pristajanje s privezovanjem (rokovanje s palubno opremo in vrvmi, postopki vplutja v različnih pogojih, bočni privez in v četverovez),
 10. sidranje,
 11. terestrična navigacija (uporaba kart in navtičnih vodnikov, določanje pozicije, orientacija ...),
 12. plovba na plovnih poteh,
 13. plovba v težjih pogojih,
 14. reševanje težav na plovilu,
 15. organiziranje dela in življenja na morju.

Poudarek tečaja plovbe s katamaranom je na pridobivanju samozavesti pri odločitvah, ki jih je potrebno sprejemati ves čas plovbe s ciljem postati suveren za povsem samostojno plovbo z lastno posadko.

Tečajniki izmenjujejo vloge na plovilu, tako da vsak izmed njih izvede vse vaje iz programa tečaja.

Tečaj je organiziran za največ 6 tečajnikov.

Trajanje tečaja

1.4. in 2.4.2023 od 11. do 19. ure in od 9. do 17. ure.

Tečaj traja dva dni s skupaj 21 šolskimi urami teoretičnega in praktičnega dela.

Cena tečaja: 589€

Cena tečaja vključuje:

 • 2-dnevni praktični tečaj na potovalnem katamaranu Lavezzi 40 (skupaj 16 ur) pod vodstvom izkušenega inštruktorja,
 • stroške plovila, privezov, goriva in zavarovanja,
 • možnost prenočevanja na plovilu,
 • priročnik "15 minut za popolno plovbo"©,
 • zgibanko "Seznam opravil pred izplutjem"©,
 • "Navigacijsko karto (Tržaški zaliv)"©.

Po končanem tečaju tečajniki prejmejo certifikat o uspešno opravljenem tečaju.

Kraj tečaja

Slovensko in italijansko morje z izhodiščem:

IZOLA - Marina v Izoli, Tomažičeva ulica 4a, 6310 Izola

Plovilo

Katamaran Lavezzi 40

Če ste zainteresirani za tečaj, nas čimprej kontaktirajte za več informacij in rezervacijo mesta: info@spinaker.si, +386 (0)41 281 133

Vnaprej se veselimo vašega priključka naši ekipi!

čez 9 dni traja 1 dan

Na jadrnici Elan 450 Karpo bomo v štirih dneh obdelali naslednje vsebine:

Vsebina tečaja:

1.       Pred odhodom na jadranje (izbira jadrnice, oprema za jadranje, sestanek z jadralno ekipo, administracija, vreme in načrtovanje plovbe)

2.       Prevzem jadrnice (pregled notranjosti in zunanjosti, tehnične posebnosti, delovanje naprav, delovanje sistema vrvi za vsa jadra)

3.       Skiperski sestanek pred izplutjem (izrazi na jadrnici ter posamezni deli jadrnice, varnostna navodila, navodila za uporabo WC-ja, morska bolezen, načrtovanje rute, vreme in vetrovi, razdelitev del in nalog posadke)

4.       Izplutje (priprava na izplutje, smer vetra in krmila, delovanje propelerja, premčni potisnik)

5.       Vplutje v matičen pristan, manevri pristajanja, manevri obračanja barke na majhnem prostoru, uporaba muringa

6.       Dvig jader: pravilen postopek za dvigovanje, spuščanje in krajšanje jader

7.       Smeri jadranja: v veter, bočno na veter, z vetrom, obrat v veter, obrat z vetrom

8.       Pravila o izogibanju trčenj v praksi

9.       Vezanje na plovko

10.   Sidranje: uporaba glavnega in pomožnega sidra

11.   Vplutje v tuje pristanišče: priprava na vplutje in izvedba

12.   Prenočevanje (na sidru ali boji): sidrna luč, ostale barke, vremenska napoved, nočna straža

13.   Nočna plovba

14.   MOB (človek v morju): kako preprečevati MOB in kakšen je manever, če se to zgodi

15.   Družinsko jadranje: posebnosti jadranja z otroci

Informacije in prijave: karposailing@gmail.com ali 031 350 774

čez 21 dni traja 3 dni

25. INTERNAUTICA – 18 – 22 MAJ, 2023

INTERNAUTICA, ki slovi kot najpomembnejši jadranski navtični sejem in odlično izhodišče za dober posel, bo v mesecu Maju 2023 javnosti predstavila zadnje novosti in dosežke domače in svetovne navtične industrije. Na pokritih razstavnih prostorih bodo razstavljavci kot doslej predstavljali predvsem navtično opremo, ponudbo storitev, raznovrstne navtične pripomočke, športna oblačila in novosti iz sveta karavaninga, na zunanjih razstavnih površinah in morskih privezih pa si bodo obiskovalci lahko ogledali veliko zanimivih novosti iz sveta športnih motornih plovil, motornih jaht, jadrnic, napihljivih čolnov, avtodomov ter atraktivnih električnih vozil.

INTERNAUTICA, ki je uvrščena med uradne partnerske projekte Evropske komisije #EUGREENWEEK bo ponovno poskrbela za predstavitev energetsko-učinkovito zasnovanih plovil in projektov, okolju prijaznih, trajnostnih in gradbeno učinkovitih tehnologij ter inovativnih pogonskih sistemov, ki zmanjšujejo porabo goriva in emisij v okolje, poleg tega pa bo v okviru kampanije »REthinkPLASTIC« tudi naprej vzpodbujala osveščanje javnosti o problematiki plastičnih odpadkov predvsem v morju in aktivno sodelovala pri iskanju s tem povezanih rešitev.

Paradni program Internautice bodo vsekakor premierne predstavitve novih plovil in navtične opreme ter različni vsebinsko atraktivni dogodki povezani z morjem, ki se bodo zvrstili v petih sejemskih dneh. Sejem ponuja pestre možnosti za slovensko gospodarstvo, turizem in podjetništvo. Predstavlja spodbudo za nove ideje naših najboljših inovatorjev s področja pomorstva. Je navdih za iskanje rešitev, ki hočejo morju, Zemlji in okolju več vrniti in manj vzeti. Ne nazadnje je INTERNAUTICA nenadomestljiva priložnost za slovenski turizem – tudi ta išče vselej nove poti in načine za povezovanje med človekom in naravo in Portorož v majskem času Internautice predstavlja nedvomno najboljše prizorišče za to.

čez 1 mesec in 25 dni traja 4 dni

Rijeka Boat Show je naslednik popularne Nautice, sejma, ki na Reki poteka že od leta 1984 kot najstarejši navtični sejem na območju nekdanje države, pa tudi širše. Leta 2013 se je sejem preimenoval v Rijeka Nautic Show, leta 2019 pa smo kot novi organizatorji prenovili ime, a tudi posodobili celoten koncept sejma po najnovejših standardih in od takrat ta navtični sejem poteka pod sedanji naziv - Rijeka Boat Show.

Več kot 80 razstavljavcev, 5.000 m2 sejemskega prostora, več kot 10.000 zadovoljnih obiskovalcev, številne novosti in premiere – rekordni Rijeka Boat Show 2022 je v mnogih pogledih dokazal, da Rijeka živi ob morju in za morje.

Največji navtični sejem na severnem delu Jadrana, Rijeka Boat Show, se je po treh intenzivnih sejemskih dneh na pomolu Karolina Rijeka zaključil. Temeljito organizacijo in mukotrpne priprave na ta zahteven dogodek je skoraj pokvarilo neurje brez primere, ki je zajelo Reko in potopilo širše mestno jedro. Vendar sta bila trud organizatorjev in vztrajnost razstavljavcev vseeno poplačana. V petek, 30. septembra, se je dež umaknil soncu in župan mesta Reka Marko Filipović je uradno odprl Rijeka Boat Show 2022. Za tokratni sejem je rekordnih 80 razstavljavcev za obiskovalce pripravilo resnično bogat razstavni program. Na natrpanem pomolu, na kopnem in pod šotori ter v morju na številnih privezih so se vrstile atraktivne blagovne znamke iz sveta navtike, plovila hrvaške male ladjedelnice in veliko raznovrstne spremljajoče opreme.Letošnji sejem so zaznamovali številni predstavniki malega hrvaškega ladjedelništva, širitev luksuzne ponudbe in številne hrvaške premiere. Tako je Marin Boat hrvaškemu trgu predstavil čolne do 10 metrov - tiste, ki si jih lahko privošči veliko število kupcev, Motonoavis pa je premierno predstavil aluminijasto plovilo Piranhascraft, ki so ga zainteresirani obiskovalci lahko preizkusili. Posebno atraktivne so bile predstavitvene vožnje električne hidrogliserske deske Sailfin, ki jo je predstavilo podjetje Plurato. Največje in najdražje plovilo na letošnjem sejmu, hkrati tudi hrvaška premiera, je bila MONACHUS 70 FLY – največja motorna jahta, ki je bila kadarkoli serijsko proizvedena v Republiki Hrvaški, proizvajalca Vineta d.o.o. iz Splita. Ta povsem nov model vrhunske luksuzne jahte je dolg nekaj več kot 21 metrov in je s svojim impresivnim videzom pritegnil pozornost v reškem pristanišču. Pomen močnega navtičnega sejma večkratno povečajo ambiciozna vlaganja v navtični turizem na Reki, ki naj bi kmalu dobila najmodernejšo marino na Jadranu v Porto Barošu.To so v svojih nagovorih poudarili številni partnerji in pokrovitelji sejma, predstavniki mesta Reka in turistične skupnosti, Primorsko-goranske županije, luške uprave in ACI. Direktor sejma Ivan Črnjarić se jim je posebej zahvalil, posebej pa izpostavil razstavljavce, brez katerih zaupanja ne bi bilo tega zahtevnega projekta. Reški sejem navtike, ki se opira na svojo bogato tradicijo, pluje optimistično naprej. Dela pri organizaciji naslednje, še bolj ambiciozne izvedbe sejma so se že začela. Ker si Rijeka to zasluži!

čez 6 mesece in 12 dni traja 3 dni

Stran 1 od 1