V Piranskem zalivu je na regati črnih slokih jadrnic razreda RC44 vse bolj napeto. Drugi dan je kljub neobetavni vetrni napovedi jadralce razveselil z zgodnjo burjo, v kateri jim je uspelo izpeljati dva plova, popoldne pa v šibkem vzhodniku še tretjega. V vodstvu ostaja slovenski Ceeref Igorja Laha, medtem ko je Nika po trčenju v prvem plovu dan zaključila na skupnem petem mestu.

Portoroška marina je jadralce danes pričakala veliko bolj vetrovno kot včeraj, a ker je napoved obetala, da bo burja preko dneva slabela, so se na vodo odpravili bolj zgodaj kot običajno. Da bi kar se da dobro izkoristili šibko burjo, je bilo regatno polje sprva postavljeno pred Piranom. Približno 12 vozlov vetra in vzvalovano morje je v prvem plovu najbolje izkoristila nizozemska Charisma (ki sicer pluje pod monaško zastavo) lastnika in krmarja Nica Poonsa. Slovenski Ceeref Igorja Laha je dobro začel, a po nekaj napačnih odločitvah prvi plov končal na šestem mestu. Bolj nesrečna je bila ekipa ruske Nike, na kateri jadrajo trije slovenski jadralci - nekaj sekund pred startom je vanje od zadaj trčil Aleph in jim prebil zadek jadrnice, da je vanjo začela vtekati voda. Kljub poškodbi in dodatni teži vode so uspeli odpeljati odličen plov in končati na tretjem mestu.

Mitja Margon, član posadke Team Nika: “Francoska jadrnica Aleph se je skušala nepravilno vključiti med nas in regatno barko in ker ni bilo dovolj prostora, je bilo trčenje neizogibno. Zadeli so nas v krmo, desno spodaj, za kar so dobili kazenski obrat, ki so ga naredili takoj po startu ter dve kazenski točki za povzročeno škodo. Naša jadrnica se je napolnila z vodo, na prvi boji smo bili zadnji, potem pa smo odlično taktično odpeljali - najbrž dvakrat bolje, kot bi sicer, saj po hitrosti nismo bili konkurenčni - in izšlo se je s končnim tretjim mestom v tej regati.” 

Videoposnetek 2. plova posnet s krova jadrnice CEEREF:

Nika je v nadaljevanju vknjižila še eno zadnje in eno predzadnje mesto, kar je včeraj tretjeuvrščeno ekipo pomaknilo po lestvici navzdol, trenutno so peti. 

Mitja Margon: “Danes ni bil Nika dan, ni nam šlo. Po zadnji regati, ko smo se vračali v marino, nas je Dean (Barker, taktik, op. a.) zbral na krmi in rekel, da ne smemo pretirano odreagirati in iskati razlogov kdo ve kje, imeli smo pač slab dan. Začelo se je z nesrečo na startu prve regate, ki smo jo vseeno odlično končali. Sigurno pa takšen dogodek ostane nekje v podzavesti krmarja, še posebej neprofesionalnega krmarja, in povzroči čuden občutek na startu, mogoče celo nekaj strahu. Verjamem, da jutri tega ne bo več in da smo vsi skupaj že dovolj prejadrali, da vemo, da se kaj takega lahko zgodi že po statistiki.” 

RC44, Ceeref, Igor Lah
Igor Lah za krmilom jadrnice CEEREF

Najbolj impresivno zmago je danes prijadrala ekipa Team Aqua v drugem plovu. Po odličnem startu so se odločili za favorizirano levo stran regatnega polja in prišli na prvo privetrno bojo s kar 50 metrsko prednostjo, kar je ena največjih razlik med prvo in zasledovalnimi jadrnicami, kar smo jih v zadnjem času videli na regatah razreda RC44. Aqua je prednost obdržala vse do konca in postala prva ekipa z dvema zmagama na tokratnem pokalu Portoroža.

Ogromen nevihtni oblak je prekril Piranski zaliv, z njim pa je ob koncu drugega plova dokončno oslabela tudi burja. Jadrnice so se premaknile v zaliv, bližje portoroški marini, kjer so v šibkem vzhodniku odpeljale še tretji plov. Na prvi privetrni boji je povedel slovenski Ceeref, a ugoden vetrni zasuk je švedski ekipi Artemis Racing Torbjona Tornquista pomagal do vodstva na prvi zavetrni boji. Veter je skorajda popolnoma ugasnil, zato so na naslednji boji regato skrajšali, zmaga pa je pripadla slovenskemu Ceerefu. 

Igor Lah, Team Ceeref: “Dan je bil naporen, ves čas se je nekaj spreminjalo, prvo regato smo se ogrevali, naredili smo nekaj napak, sprejeli nekaj napačnih odločitev glede smeri, se zgodi. Naslednji dve regati sta bili odlični, končali smo kot drugi in tretji. Razmere so super in upamo, da se bo tako nadaljevalo.” 

Na polovici portoroškega pokala za razred RC44 je tako v vodstvu slovenski Cerref (17 točk) pred dvema britanskima ekipama Team Aqua (20 točk) in Peninsulo Petroleum (25 točk).

Za jutri se nam spet obeta manj vetra, predvideni start prve regate je ob 12. uri.

Winpress, Jakica Jesih