Angleški jadralec Alex Thomson je splovil svoj novi jadralski bolid z imenom največjega sponzorja Hugo Boss.

Prihaja generacija novih jadrnic. Plovila so vse bolj podobna vesoljskim ladjam. Nimajo več le trupa kobilice in jader, temveč nova hidro krila, ki štrlijo iz trupa. Pred 14 dnevi smo bili priča splovitvi plovila AC75, ki bo v celoti plulo zgolj na hidrokrilih a bo tekmovalo predvsem v spektakularnih priobalnih regatah v relativno mirnih vodah. Nova jadrnica Alexa Tomsona je drugačna. Zgradili so jo z enim samim namenom. Da zmaga regato Vendee Globe, ki bo potekala naslednje. Regata je izjemno zahtevna. Jadralci plujejo sami in morajo čim hitreje obpluti svet brez zunanje asistence. Do takrat bo ekipa izkoristila ves čas, da novo jadrnico primerno testira in pripravi za naporno regato. Pluli bodo v vetrovih, ki bodo presegali hitrosti 50 vozlov in valovih ki bodo presegali 5 m. Jadrnice morajo biti dovolj trdne, da prestanejo plovbo s hitrostmi preko 20 ali 30 vozlov v tako zahtevnih pogojih.

Pri oblikovanju plovila je sodelovala oblikovalska ekipa Alexa Thomsona, ki jo je vodil Pete Hobson in francoski navtični oblikovalski studio VPLP. Rezultat večletnega oblikovanja je plovilu, ki je edinstveno na svetu. Da bi izdelali plovilo, ki bo kos izjemni nalogi je pri projektu sodelovalo preko 100 navtičnih arhitektov. Vsi so imeli skupni cilj. Izdelati plovilo po standardih razred IMOCA 60, ki bo sposobno zmagati na regati Vendee Globe 2020-21.

Alex Thomson se bo prve regate udelžil že čez 30 dni. Z novim plovilom se bo predstavil na transatu Jacques Vabre 2019. Regato bomo v celoti spremljali. S kakšnim plovilom bo nastopil si oglejte v spodnji foto galeriji in videoposnetku.