Baltic 142 Canova

Finska ladjedelnica Baltic Yachts je predstavila novo jadrnico Baltic 142 Canova.

Jadrnica, ki v dolžino meri dobrih 43 metrov, je prva jadrnica na svetu, ki ima vgrajen sistem DSS Foil (Dynamic Stability System Foil) dinamičen sistem za stabilizacijo plovila s hidrokrilom. Sistem skrbi za zmanjševanje nagiba, ki ga povzroča veter med jadranjem, zagotavlja večjo hitrost plovbe in povečuje udobje med plovbo.

Baltic 142 Canova

Jadrnica ima vgrajen dizelsko-električen pogon. Za proizvodnjo električne energije je vgrajen hidro generator, ki med jadranjem proizvaja električno energijo, ki jo lahko kasneje porabimo za manevriranje v pristanišču, porabnike na krovu plovila in pogon plovila v brezvetrju.

Za zmanjšanje vibracij med plovbo je na jadrnico vgrajen električen motor, ki se napaja iz litij-ionskih baterij. Električna energija se proizvaja s pomočjo hidro generatorja ali pa s pomočjo dizelskih generatorjev.

Jadrnica Baltic 142 Canova je izdelana za hitro plovbo po svetovnih morjih. Izdelana je na način, da lastnik ne bo imel težav z iskanjem rezervnih delov v odročnih krajih sveta, kjer je to skoraj nemogoče. Jadrnica ima velik salon, ki je dvignjen na novo krova in omogoča 360-stopinjski pogled navzven.

 

Jadrnica je kljub svoji dolžini 43 m namenjena plovbi šestih oseb. Na krovu je ena lastniška kabina, ena VIP-kabina in ena kabina za goste. Posadki jadrnice so namenjene tri ločene kabine.

DSS Foil in njen učinek

Rezultati uporabe sistema stabilizacije s hidrokrilom (DSS Foil) so pokazali izjemne rezultate. Med plovbo pri 14 vozlih vetra je bil nagib jadrnice manjši za 34 %. Med plovbo v veter, ki je pihal s hitrostjo 24 vozlov, je bil nagib manjši za 28 %. Presenetljivo se je guganje plovila zmanjšalo za neverjetnih 40 %. Da bi enak rezultat dosegli s pomočjo dodatnega balasta, bi morali v kobilico dodati kar 33 ton. Zmanjšana teža in bolj natančna plovba povečujeta VMG (Velocity Made Good) hitrost približevanja cilju.

Tehnični podatki:

  • Dolžina čez vse: 43,30 m
  • Dolžina vodne linije: 41,60 m
  • Širina: 9 m
  • Ugrez: 3,80/6,50 m
  • Teža: 146,5 t
  • Število kabin za goste: 1 x lastniška, 1 x VIP in 1x za goste
  • Število kabin za posadko: 3
  • Navtični arhitekt: Faar Yacht Design

 

 

 

Več o plovilu na: Baltic Yachts