V soboto 21. in v nedeljo 22. junija je NAUTIC CLUB ROGLA v sodelovanju z LIONS KLUBOM KONJICE na Rogli ob prireditvah UNIOR d.d. POZDRAVLJENA NATURA IN KOVAŠKI PIKNIK pripravil spremljajoč dogodek »3. Navtični vikend na Rogli 2014« s promocijsko jadralno regato »ROGLA 2014 MINI 12 - UNIOR INVITED« v soboto in klubsko regato NAUTIC CLUBA ROGLA in LIONS KLUBA KONJICE » ROGLA 2014 MINI 12 – NCR & LKK OPEN« v nedeljo.

Jadranje na Rogli so tokrat že tretje leto zapored promovirali krmarji jadralnih regat 12. Konjičanka 2014 in VIII. Lions rally 2014, ki so na akumulacijskem jezeru na Planji pokazali zavidljive jadralne veščine.

Nautic club Rogla je v soboto, 21.06.2014 v sodelovanju z UNIOR d.d. izvedel prvi dan tekmovalnega programa 3. Navtičnega vikenda na Rogli 2014 – regato »ROGLA 2014 MINI 12 - UNIOR INVITED«. Regata je potekala na akumulacijskem jezeru na Planji na Rogli, ki je že od pričetka prireditev pred dvema letoma, opremljen z enim najvišje postavljenih pomolov. Na tekmovanje se je prijavilo 16 krmarjev, tekmovalni program je potekal po predvidenem terminskem planu - vodstvo tekmovanja, regatni odbor v sestavi Stanko Kolar, Miha Pavlin in glavni sodnik Marko Kavs, je s predtekmovalnimi plovi pričelo ob 12. uri in uspelo do 17. ure ure zaključiti tekmovanje z 11. plovi v regatnem polju na jezeru. V finalu je bil najboljši tekmovalec dneva Marko DRUŠKOVIČ, NCR, 2. mesto je zasedel Marko KAVS JD Bohinj, 3. mesto pa je zasedel Miha PUČNIK, NCR.

Poleg navtičnega tekmovanja je Lions Klub Konjice v sodelovanju s Konjiškim maratonom ob boku 1. Uniorjevega teka na Rogli pripravil tudi dobrodelni tek »TEČEM, DA POMAGAM!«, ki so se ga udeležili gostje spremljevalnih prireditev ob otvoritvi novega hotela NATURA  na Rogli. Prireditev so popestrili tudi gostje iz Dalmacije, ki so prišli iz Biograda na moru na povabilo Turističnega društva Slovenske Konjice, predstaviti odlično kulinariko na žaru in izvrstno glasbo, ki jo je izvedla Klapa Romansa.

Drugi tekmovalni dan je bil, za razliko od sobotne revijalne - promocijske regate, namenjen jadralcem z izkušnjami, predvsem gostom regat »12. Konjičanka 2014« in »VIII. Lions rally 2014«, ki sta jih organizatorja NAUTIC CLUB ROGLA in LIONS KLUB KONJICE izvedla ob koncu maja in pričetku junija v Dalmaciji, v širšem akvatoriju med Bioogradnom in Splitom.

Regato sta organizatorja poimenovala » ROGLA 2014 MINI 12 – NCR & LKK OPEN«. Na regato so se prijavili člani Nautic cluba Rogla, Lions kluba Konjice in LEO kluba Konjice. Organizacijski okvir regate je bil podoben dnevu prej, z razliko ženske predtekmovalne skupine, v kateri so se v ločeni predtekmovalni skupini v 2 plovih pomerile jadralke, ki so si na ta način zagotovile dve mesti v polfinalu. Tatjana VENGAR in KSENIJA Grajžl sta osvojili 7. in 8. mesto v skupni razvrstitvi. Po skupaj 12. izvedenih plovih regate se je tekmovanje končalo s prepričljivo zmago Mihe PAVLINA, NCR, 2. mesto je pripadlo Daniju VREČKU, 3. mesto pa Davidu OZEBKU.

Najboljšim tekmovalcem je pokale in praktične nagrade podelil predsednik Nautic cluba Rogla Stanko KOLAR, ki se je ob tej priložnosti zahvalil vsem tekmovalnem, obiskovalcem in navijačem. Nekaj sto gledalcev je ob tradicionalnem Kovaškem pikniku na lep nedeljski dan, doživeli tudi poletni pridih z belimi jadri na vrhu Pohorja. Deležni so bili resnično lepe jadralske tekme, kar nedvomno pomaga približati jadralski šport širšim množicam, ki je prevečkrat soočena le z ekstremnimi izseki oceanskih tekem, manjša tekmovanja pa lahko pokažejo spretnost in dramatičnost jadralskega športa. Najboljši krmarji so se potrudili in ob zaključku tekmovanja pripravili tudi jadranje za otroke, ki so se v spremstvu izkušenih jadralcev podali na svoje prve jadralske podvige. Izkušeni krmarji so jih popeljali kot sopotnike v majhnih jadrnicah Mini 12, ki je ravno dovolj velika, da v njej jadrata dva jadralca.

Obe regati v razredu ROGLA 2014 - MINI 12 sta uspeli v skladu s pričakovanji. Organizatorji že snujejo načrte za ponovitev dogodka v naslednjem letu.