Rekordne hitrosti jadranja ekipe Emirates Team New Zealand so bile do sedaj skoraj nedosegljive. Na pokalu Luisa Vuittona so prejadrali 16 navtičnih milj dolgo progo v vsega 46 minutah in 27 sekundah.

Vremenski pogoji so bili skoraj idealni. Veter je pihal s hitrostjo med 14 in 16 vozli, voda pa je bila skoraj popolnoma brez valov. Katamaran ekipe Emirates Team AC72 imenovan Aotearoa je na regatnem polju izgledal spektakularno.  Skipper ekipe Dean Barker je s svojo ekipo jadral na krilih s hitrostjo preko 30 vozlov. Najvišja hitrost, ki so jo dosegli je znašala neverjetnih 42,8 vozla. Vsako sekundo so prejadrali dolžino svojega katamarana. Tako visoke hitrosti plovbe niso do sedaj dosegla niti 90 čevljev dolga večtrupna plovila, ki so plula na Pokalu Amerike v letu 2010. Povprečna hitrost plovbe na 16,05 dolgi progi je znašala 20,7 vozla.

Skipper Dean Barker je povedal: »Pravzaprav smo bolj uživali, ko je pihal močnejši veter. Res je da na teh plovilih ne moraš nikoli reči, da si jadral brez napak. Naredili smo jih nekaj, vendar smo jih uspešno obvladali in obdržali visok tempo.«

Naslednji regata v okviru pokala Luis Vuitton bo v torek, 9.7.2013