Včeraj dopoldne so delavci Luške izpostave Milne v Braškem kanalu našli švedsko družino, ki je dan prej iz kraja Duče odplula proti Braču. V večernih urah se je za družino izgubila vsaka sled.

Družina se je z dvema otrokoma starima 3 in 6 let iz kraja Duče pri Omišu odpravila na 3,5 metrskem gumenjaku proti Postiram. Vremenske razmere so bile daleč od primernih za plovbo. Pihala je močna burja. Da družino pogrešajo, je policiji zvečer prijavila upravnica kampa, kjer je družina počitnikovala. V iskanje sta se nemudoma vključilo plovili Luške izpostave Milna in Pomorske policije. Zaradi slabe vidljivosti so ponoči akcijo prekinili in jo nadaljevali takoj po sončnem vzhodu. Iskanju sta se pridružila tudi plovilo Luške izpostave Trogir ter helikopter obalne straže. V pripravljenosti je bila tudi gorska reševalna služba, v kolikor bi jih morali vključiti v iskanje na kopnem.

V dopoldanskih urah so jih opazili delavci Luške izpostave Milna. Bili so na poti nazaj v Duče. Družina je povedala, da so prenočili v hotelu v Postirah, zjutraj ob 9.00 pa so se z gumenjakom napotili nazaj proti kampu. K sreči se nobenemu ni zgodilo nič in akcija reševanja je bila aktivirana brez potrebe.

Več težav pa sta imela dva poljska državljana. Z gumenjakom sta se včeraj odpravila na ribolov. Z kopna sta se odpravila v smeri otoka Ražanac Mali v Velebitskem kanalu. Zaradi močne burje in visokih valov, se nista več uspela vrniti na kopno. Več plovil je bilo napoteno na otok, vendar nobenemu do jutra ni uspelo pristati zaradi visokih valov. Ponoči okoli 23 ure so reševanje prekinili in ga nadaljevali takoj zjutraj. Ob 7.00 uri je se ribiški ladji Manko uspelo približati otoku, vkrcati turista in ju prepeljati do Starigrada. Oba turista so po pristanku pregledali zdravniki. K sreči sta dogodek preživela brez poškodb, medtem ko je njuni poškodovani gumenjak ostal na otoku.

Zjutraj je reševalna ladja podjetja Emergensea rešila nasedlo jadrnico v Privlašlem zatonu v zalivu Prezida, kasneje pa še gliser pred Povljano na Pagu. V obeh primerih je bila za nasedanje kriva močna burja in slabo sidranje obeh plovil. Jadrnica je bila v najemu pri podjetju Asta Yachting, gliser pa sta upravljala dva nemška državljana.

Obe plovili so rešili in nista poškodovani. Tudi člani posadk so dogodek preživeli brez poškodb.

Foto: Arhiv eNavtika