V španskem Cadizu se je zaključil Andaluzijski olimpijski teden, na katerem se je od 27. februarja do 2. marca v dvanajstih razredih za zmage potegovalo 400 jadralk in jadralcev iz 34 držav, v sedmih razredih pa so se pomerili tudi za naslove španskih prvakov. V razredu finn se je na regatnem polju zbralo 26 tekmovalcev iz devetih držav.

Jadralci so zadnji dan regate odjadrali še tri plove v vetru, ki je pihal s hitrostjo okoli 20 vozlov. Vasilij Žbogar je potrdil svojo premoč in z zmago začenja letošnje leto. Vse štiri dni je bil prepričljivo v vodstvu, po 12 odjadranih plovih in dveh odbitkih je regato zaključil na prvem mestu (15 točk), pred drugouvrščenim Madžarom Zsomborjem Bereczom (34 točk) in tretjeuvrščenim Turkom Alicanom Keynarjem (40 točk).

Vasilij Žbogar je po regati povedal: "Za nami je težka regata, z veliko vetra in odjadranih plovov, tako da jadralci razreda finn komaj hodimo. Regata mi je šla presenetljivo dobro. Nisem pričakoval takega naskoka. Konkurenca sicer ni bila velika, vendar štirje jadralci spadajo med 20 na svetu, eden med deset. Sigurno imam še nekaj pomanjkljivosti, predvsem v močnejšem vetru, oziroma s kilami. Nedavna bolezen mi je vzela kar nekaj kilogramov, tako da jih bom moral ponovno pridobiti. Vendar sem zadovoljen. Trener mi je danes postregel še z zanimivim podatkom, da sem razen svetovnega prvenstva zmagal na zadnjih petih regatah, in sicer na Warnemunder Woche, Evropskem prvenstvu razreda finn, Madžarskem državnem prvenstvu, Božični regati v Palamosu in tukaj v Cadizu."

Pred nadaljevanjem sezone in regatama ISAF svetovnega pokala, ki bosta med 29. marcem in 5. aprilom na španski Majorki in med 19. in 26. aprilom v francoskem Hyeresu, se Vasilij vrača na treninge v Valencijo.

Vir: http://www.vasilijzbogar.si; Foto: Mara Escassi, the press officer of the Andalusian Sailing Federation