Med 4. in 8. marcem je potekal tradicionalni Dubai International Boat Show. Gre za klasičen salon plovil, na katerem pa je večino plovil jaht in superjaht, kot se za luksuzni Dubai tudi spodobi.

Poleg številnih ladjedelnic, ki gradijo superjahte, so se na sejmu predstavili tudi izdelovalci opreme za luksuzna plovila, opremljevalci notranjosti, ter zadnje inovacije na področju navtične industrije. Salon v Dubaiu je največji in najpomembnejši navtični salon v tej regiji. Pohvali se lahko z največjo rastjo. Letošnji 22 salon po vrst je še večji od prejšnjega. Na njem se predstavljajo številna tuja kakor tudi domača navtična podjetja.

Salon, ki je svoja vrata zaprl v soboto 8.3. se lahko pohvali s številnimi rekordi. Le nekaj ur po otvoritvi so prodali prvo superjahto Sunseeker SS155, katere prodajna vrednost je znašala 30 mio EUR (153 mio AED). Ena največjih turških ladjedelnic Bilgin Yachts Shipyard, je prodala svojo 50 metrsko jahto Bilgin 164, v vrednosti 22,5 mio EUR. Lastnik turške lepotice je postal Egipčan. S prodajo ene izmed svojih jaht se je pohvalilo tudi domače podjetje Al Shaali Marine, ki je prodalo svoje 88 čevljev dolgo plovilo  AS 88, ki je bilo premierno predstavljeno na letošnjem salonu v Dubaiu.

Na sejmu so skupno predstavili 430 plovili. Med njimi sta bili največji 88,5 metrska Nirvana in 88 metrska Quattroelle. Največja Nirvana je ena najdražjih jaht, ki je bila zgrajena do sedaj. Njena prodajna cena znaša 229 mio EUR. Ali je lepotica našla lastnika še ni znano. Ne glede na to, pa jo je možno tudi najeti. Skupaj s posadko je znesek tedenskega najema 170.000 EUR. Predstavitev plovila si lahko ogledate v spodnjem videu.

Na salonu so bile na ogled tudi nekoliko manjše jahte. Med njimi je italijanska ladjedelnica Permare SRL, ki je razstavljala model Amer 92 Special Edition. Gre za poznano jahto, ki pa je doživela nekaj sprememb in je v izvedbi Special Edition. Jahta ima trup oblikovan tako, da lahko z njo glisiramo ali pa križarimo z manjšimi hitrostmi. Za mirno plovbo pri manjših hitrostih ima vgrajene bočne stabilizatorje.

Podjetje Aria Yachting, ki izdeluje le luksuzne jahte dolžin 46 do 60 m, na salonu je predstavilo  model AQ47.

Podjetje ASIS Boats je predstavilo svoje amfibijsko plovilo, ki ga imenujejo Sealegs. Plovila iz te serije merijo v dolžino med 5 in 12 metri. Njihova posebnost je poseben sistem vgrajenih koles, ki omogoča plovilu, da zapelje na kopno. Motor poganja Hamiltonov jet pogon, ki služi za pogon v vodi, kakor tudi kolesa, ki se uporabljajo za vožnjo po kopnem.

Letošnji salon plovil v Dubaiu se lahko pohvali z več 100 milijonov EUR vrednimi posli. Kot vsako leto organizatorji obljubljajo, da bo naslednji sejem še uspešnejši in še večji kot je bil letošnji.

Utrinki četrtega dne salona plovil v Dubaiu: