V sredo 19.3.2014 se je v kavarni Geonavtik v Ljubljani odvilo prvo predavanje iz serije Varno med valovi, ki je govorilo o sidranju.

Predavanje je bilo organizirano skupaj z izidom knjige jadralca Bobbya Schenka: Sidranje, ki je izšla v slovenskem jeziku pri založbi Osminka. Ker je očitno sidranje izjemno zanimiva tema so bili organizatorji prisiljeni  185 udeležencev razdeliti na tri skupine in predavanje izvesti kar trikrat v enem dnevu. Prva skupina je pričela že ob 17.30, zadnja pa ob 20.30.

Pogovor o sidranju je vodil Mitja Zupančič, lastnik založbe Osminka in avtor številnih navtičnih člankov v slovenskih navtičnih revijah, organizator navtičnih dogodkov in pisec navtičnih knjig in priročnikov.

Prvi se mu je pridružil Marijo Kljaković Gašpić, kapitan dolge plovbe z 30 letnimi izkušnjami na plovbi po vseh oceanih sveta in številnih rekah. Na prvo vprašanje, kako se odloča, kje se bo s svojo barko zasidral je hudomušno odgovoril: "O tem, kje se bomo sidrali, odloča moja žena. Želi da je morje plitvo, da ja na dnu mivka in da je voda čista. Jaz moram samo poskrbeti, da bo sidranje varno." V nadaljevanju je spregovoril tudi o svojih bogatih izkušnjah, o tem kaj je potrebno narediti za varno sidranje in česa vsega ni potrebno početi pri manevru sidranja.

Damjan Sever je predstavil sedem različnih tipov sidra in pojasnil zakaj so novejše, modernejše oblike sidra bolj primerne za sidranje in zakaj so novejša sidra bolj zanesljiva za sidranje.

Tomaž Gregorič iz Spinakerja je pojasnil, kakšna so pravila označevanja plovila na sidru podnevi, ponoči in v zmanjšani vidljivosti. Kako ponoči ločimo, ali sta na sidru v zalivu dve plovili ali eno večje. Za zanesljivo sidranje in kontrolo le tega je predstavil elektronske možnosti za nadzor, od enostavnih rešitev z mobilnim telefonom do najzahtevnejših navigacijskih naprav.

Predavanje se je zaključilo še z vprašanji in odgovori.

Kaj so povedali udeleženci?

Delavnica Tehnike sidranja, je bila prijetna in strokovno izvedena. Stvar na pravem nivoju, kjer je lahko prav vsak našel kako pravo informacijo zase. Primerno tako za bolj izkušene, kot tudi za tiste manj izkušene morjeplovce.

Ambrož Jakop

Predavanje so organizirali Geonavtik, Spinnaker, Osminka in eNavtika. Vsa vprašanja in komentarje v zvezi s predavanjem nam lahko pošljete na alaris@alaris.si. Vašega mnenja bomo veseli!