PORTOROŽ – Piranski zaliv gosti prvo etapo Evropskega pokala razreda Melges 24, ki se je včeraj začela z uvodnimi štirimi plovi. Za floto 24 jadrnic iz 10 držav je to zadnje srečanje pred evropskim prvenstvom, za štiri slovenske ekipe pa tekmovanje velja tudi kot državno prvenstvo.

Jadralci razreda Melges 24 so se po dolgi zimi vrnili v tekmovalne vode in prva postaja v ciklu petih regat je Portorož. Organizacija tridnevnega dogodka je bila zaupana Jahtnemu Klubi, čigar člani so v dopoldanskih urah stehtali petčlanske posadke, ki ne smejo biti težje od 375 kilogramov, ob poldne pa že naznanili štart prvega plova. Na regatnem polju med Piranom in Crvenim vrhom se je v burji in popoldanskem zahodnem vetru najbolje znašla italijanska Altea, ki je nanizala tretje in tri druga mesta. »V Portorožu jadramo prvič, zato nismo pričakovali tako visokih uvrstitev. Ostale posadke so imele nekaj težav, medtem ko smo mi jadrali konstantno dobro,« je s sinergijo na krovu zadovoljen Andrea Racchelli. Drugo mesto v skupnem seštevku je pripadlo ekipi Audi krmarja Riccarda Simoneschija, trenutno tretji z istim izkupičkom točk pa so Norvežani Storm Capital Racing Team. »Na prizorišče smo prispeli šele sinoči po več kot dvajset urni vožnji. Bili smo nekoliko utrujeni, toda za razliko od Skandinavije je tukaj že prava pomlad in na morju so nadvse uživali. Začeli smo nekoliko slabše potem pa z vsakim plovom napredovali. Če bo šlo tako dalje, nam zmagovali oder ne uide,« ciljev ne skriva Peder Jahre.

Najvišje uvrščena slovenska posadka – Atena - se nahaja na devetem mestu. »Glede na izjemno domačo in tujo konkurenco sem nad našim rezultatom prijetno presenečen. Na tekmo se nismo posebej pripravljali, je pa res, da imamo morda nekoliko prednosti zaradi poznavanja lokalnih razmer,« je formulo za odličen štart razkril krmar Jure Jerkovič. Prešerne volje je bil po zmagi v četrtem plovu tudi Hinko Golias. »To je naša prva tekma po dveh letih. Ves marec smo se dogovarjali za treninge, a vedno je prišlo nekaj vmes. Neuigranost na krovu se je nedvomno poznala. No, v zadnji regati smo se vendarle zbrali in jo odvozili brezhibno.  Odlično smo štartali, obrate izvajali kot se spodobi in na koncu prečili ciljno linijo pred vsemi. To nam je dalo zagona,« se nadaljnjih preizkušenj nadeja Hinko Golias. Za 24 posadk iz desetih držav se pokal nadaljuje danes s tremi preizkušnjami in konča v nedeljo s finalnimi dvema plovoma.

REZULTATI: 24 posadk, 4 regate

1. ITA        Altea / A. Raccheli                               3.,.2.,2.,2.             9tč

2. ITA        Audi / R. Simoneschi                           5.,1.,10.,7.            23 tč

3. NOR      Storm Capital Sail Racing /P. Jahre     8.,6.,6.,3.              23 tč

...

9. SLO       Atena / J. Jerkovič                                13.,5.,15.,6.          39 tč

11. SLO     Agapeja / H. Golias                              12.,18.,16.,1.        47 tč

19. SLO     Little Big Man / M. Potišek                 17.,20.,20.,8.        65 tč

22. SLO     Mazzi / T. Virnik                                  23.,21.,22.,22.      88 tč