Na prizorišču letošnjega evropskega prvenstva razreda Finn, kjer od Slovencev nastopata aktualni evropski prvak Vasilij Žbogar ter Gašper Vinčec, je prvi jadralni dan zaznamovalo brezvetrje. Kljub poskusom regatnega odbora, da prvi tekmovalni dan izpelje vsaj en plov, se to zaradi pomanjkanja vetra ni zgodilo. Tekmovanje se nadaljuje jutri.

Vremenska napoved za prvi tekmovalni dan prvenstva stare celine v najelitnejšem olimpijskem jadralnem razredu Finn je izgledala obetavno. Napovedan je bil zmeren jugovzgodni veter, ki naj bi pihal z močjo okoli 11 vozlov. Regatni odbor je jadralce kmalu poslal na morje, kjer je bilo sončno z okoli 7 vozlov vetra. Po dveh neuspelih poizkusih in nekaj diskvalificiranimi jadralci zaradi prehitrih štartov (Slovencev ni bilo med njimi) se je okoli poldneva začel prvi plov letošnjega evropskega prvenstva. A veter je po 25. minutah izginil in regatni odbor je moral plov prekiniti. Po nekaj urnem čakanju, najprej na morju, potem še na obali, se je regatni odbor nekaj minut po četrti uri popoldne odločil, da tekmovanje za danes prekine in ga nadaljuje jutri. Napoved za jutri je obetavna, pihal naj bi jugozahodnik, ki naj bi tekom dneva stopnjeval svojo moč.

Vasilij Žbogar in Gašper Vinčec, oba izredno uspešna slovenska jadralca, bosta na prvo jadralno preizkušnjo na letošnjem prvenstvu stare celine tako morala počakati vsaj še do jutra. Pred jadralci je še pet tekmovalnih dni, v katerih bo regatni odbor poskušal izpeljati vse predvidene plove, vremenska slika pa kaže obetajoče vetrovne razmere.

Vasilij je na kratko spregovoril o ciljih in težavah, ki ga pestijo pred začetkom jadranja na prvenstvu: »Kar se tiče ciljev je težko reči. Vsekakor je moja želja, da ubranim naslov, vendar bo težko glede na to, da imam skoraj novo, nepreizkušeno opremo. Konkurenca je kot vedno zelo močna. Veliko je jadralcev, ki smo si zelo podobni in vsaj 15 jih lahko zmaga na evropskem prvenstvu. Že pred svetovnim pokalom na Majorki sem imel sem nekaj problemov z opremo. Jambor je počil, to smo potem popravili, vendar je ponovno počil. Zato smo se odločili, da naredimo jambor mehkejši, vendar z jadri, ki sem jih uporabljal pred popravilom ni šlo več, menjati smo morali tudi jadra in jih prilagoditi novi trdoti. To ponavadi vzame dosti časa, ki ga nismo imeli, tako da na tej regati nisem stoodstotno pripravljen. Cilj je svetovno prvenstvo v Santanderju, ki je septembra, do takrat pa bo vse pripravljeno!«

Evropsko prvenstvo v francoskem La Rochelle se je sicer začelo že v soboto z registracijo, meritvami opreme in slavnostno otvoritvijo, na kateri je Vasilij kot aktualni evropski prvak vrnil prehodni pokal, ki ga je prejel julija 2013 za zmago v nemškem Warnemündu. Po šestem mestu na regati ISAF svetovnega pokala na Majorki je Vasilij vso pozornost usmeril v vrhunca letošnje sezone. Na evropskem prvenstvu bo branil naslov evropskega prvaka in skušal nadaljevati z nizom uspehov na evropskih prvenstvih, septembra pa ga v španskem Santanderju čaka še svetovno prvenstvo olimpijskih razredov, na katerem se bodo delile prve olimpijske vozovnice za olimpijske igre v Riu.

Na morju pred La Rochellom se je zbralo 101 najboljših jadralcev razreda finn iz 30 držav, ki se bodo do petka pomerili v desetih plovih, najboljših deset tekmovalcev pa čaka še sobotna regata za medalje. V krog favoritov poleg aktualnega evropskega prvaka Vasilija sodijo vodilni na svetovni jakostni lestvici Hrvat Ivan Kljakovič Gašpič, zmagovalca svetovnih pokalov na Majorki Britanec Giles Scott in v Hyeresu Nizozemec Pieter-Jan Postma, ostali Britanski jadralci Mark Andrews, Andrew Mills in Edward Wright ter Francoza Thomas Le Breton in Jonathan Lobert.

Vir: JZS, http://www.vasilijzbogar.si/; Foto: Robert Deaves/Finn Class