V La Rochellu se je končal tretji tekmovalni dan letošnjega evropskega prvenstva v razredu Finn, kjer nastopata tudi dva Slovenca, branilec evropske krone Izolan Vasilij Žbogar ter Koprčan Gašper Vinčec. Po petih odjadranih plovih Vasilij Žbogar zaseda 4., Gašper Vinčec pa 30. mesto. V prepričljivem vodstvu je Britanec Giles Scott.

Organizatorji evropskega prvenstva v La Rochellu v Franciji so imeli danes več sreče z vetrom in uspeli izpeljati vse tri predvidene plove. V oblačnem vremenu so se jadralci že dopoldne podali na morje, kjer jih je čakal 10-12 vozlov močan veter, ki je tekom dneva dvigoval svojo jakost in na koncu dosegel 17 vozlov ter pregnal oblačnost.

Aktualni evropski prvak Vasilij Žbogar je danes jadral nekoliko slabše in zabeležil 13., 15. ter 7. mesto, kar ga uvršča na trenutno 4. mesto in za tretjeuvrščenim zaostaja 2 točki. Gašperju Vinčecu danes žal ni šlo po željah in je z današnjim 37., 54. in 20. mestom trenutno 30.

Prva tri mesta pripadajo trem jadralcem iz Velike Britanije, s se nadaljuje primat Združenega kraljestva Velike Britanije v tem najelitnejšem olimpijskem jadralnem razredu. Videti je, da je Sir Ben Ainslie, najuspešnejši jadralec na Olimpijskih igrah vseh časov, dobil dostojne naslednike. Naj spomnimo, Ainslie se je po osvojitvi zlatega odličja v Londonu upokojil iz olimpijskega jadranja. V prepričljivem vodstvu je Giles Scott, ki nadaljuje z vrhunskimi uvrstitvami ter z enim drugim ter dvema prvima mestoma še povečal prednost pred zasledovalci in ima sedaj že 18 točk prednosti pred drugouvrščenim rojakom Andrewom Millsom. Tretji je aktualni evropski podprvak Edward Wright, ki za Millsom zaostaja točko in je dve točki pred Žbogarjem.

Pred jadralci so še trije tekmovalni dnevi.

Vir: JZS; Foto: Robert Deaves / Finn Class