Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

V La Rochellu se je končal tretji tekmovalni dan letošnjega evropskega prvenstva v razredu Finn, kjer nastopata tudi dva Slovenca, branilec evropske krone Izolan Vasilij Žbogar ter Koprčan Gašper Vinčec. Po petih odjadranih plovih Vasilij Žbogar zaseda 4., Gašper Vinčec pa 30. mesto. V prepričljivem vodstvu je Britanec Giles Scott.

Organizatorji evropskega prvenstva v La Rochellu v Franciji so imeli danes več sreče z vetrom in uspeli izpeljati vse tri predvidene plove. V oblačnem vremenu so se jadralci že dopoldne podali na morje, kjer jih je čakal 10-12 vozlov močan veter, ki je tekom dneva dvigoval svojo jakost in na koncu dosegel 17 vozlov ter pregnal oblačnost.

Aktualni evropski prvak Vasilij Žbogar je danes jadral nekoliko slabše in zabeležil 13., 15. ter 7. mesto, kar ga uvršča na trenutno 4. mesto in za tretjeuvrščenim zaostaja 2 točki. Gašperju Vinčecu danes žal ni šlo po željah in je z današnjim 37., 54. in 20. mestom trenutno 30.

Prva tri mesta pripadajo trem jadralcem iz Velike Britanije, s se nadaljuje primat Združenega kraljestva Velike Britanije v tem najelitnejšem olimpijskem jadralnem razredu. Videti je, da je Sir Ben Ainslie, najuspešnejši jadralec na Olimpijskih igrah vseh časov, dobil dostojne naslednike. Naj spomnimo, Ainslie se je po osvojitvi zlatega odličja v Londonu upokojil iz olimpijskega jadranja. V prepričljivem vodstvu je Giles Scott, ki nadaljuje z vrhunskimi uvrstitvami ter z enim drugim ter dvema prvima mestoma še povečal prednost pred zasledovalci in ima sedaj že 18 točk prednosti pred drugouvrščenim rojakom Andrewom Millsom. Tretji je aktualni evropski podprvak Edward Wright, ki za Millsom zaostaja točko in je dve točki pred Žbogarjem.

Pred jadralci so še trije tekmovalni dnevi.

Vir: JZS; Foto: Robert Deaves / Finn Class

Komentarji