V ponedeljek, 9.6.2014 ob 15.00 uri so v reševalni center v Reki sporočili, da se je na Paklenih otokih utopil potapljač. Na mesto nesreče se je nemudoma odpravilo plovilo Pomorske policije Hvar.

Po zbranih podatkih, se je avstrijski potapljač potapljal v bližini Malega Vodnjaka na Paklenih otokih. Potapljač je takoj po skoku v vodo z vso potapljaško opremo, začel negibno plavati na vodi. Nekaj trenutkov za tem je začel naglo toniti proti dnu. Naslednji potapljač, ki je bil pripravljen za potop, je skočil za njim, da bi ga rešil. Na globini 25 m se je moral zaustaviti. Svojemu kolegu, ki se je že nahajal na večji globini je signaliziral, da avstrijski potapljaš potrebuje pomoč. Le ta je nemudoma odplaval na pomoč. Ponesrečenega potapljača je ujel na samem dnu morja, na globini 50 m. Dvignil ga je do globine 25 m, kjer ga je prevzel kolega, ki ga je nato izvlekel do površine morja. Negibnega potapljača so nemudoma dvignili na potapljaško ladjo, ter pričeli z oživljanjem. Kapitan ladje Bodul, je poklical plovilo z medicinsko pomočjo, da bi potapljača čim hitreje odpeljali na obalo. Ko so prispeli do ladje, so žal ugotovili, da je potapljač že mrtev in zanj ni več pomoči.

Avstrijski potapljač E.E rojen leta 1971, je imel opravljene vse potrebne izpite in je bil profesionalni potapljač. Zakaj je prišlo do nesreče, še ni znano.

Letos je to že tretji smrtni primer potapljača. Dva sta umrla pri potapljanju s jeklenkami, in eden na dah. Poleg tega so letos zabeležili še 3 druge smrtne primere na morju. Umrl je en deskar, ena oseba, ki ni znala plavati in ena oseba, ki so jo našli mrtvo v lastnem plovilu.

Foto: Arhiv eNavtika