Zadnje iz eTrgovine

24.99€

V knjigi Mayday je predstavljen izbor najbolj zanimivih in obenem tragičnih pomorskih nesreč, ki segajo od 2. svetovne vojne pa vse do sedanjosti. Vsem zgodbam v knjigi, ki opisujejo nenavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je klic na pomoč - MAYDAY skupni imenovalec.

Iz vsebine:

 • Namesto uvoda
 • 117 dni na pragu smrti
 • Anatomija nekega brodoloma
 • Knjiga, ki ne bo napisana
 • Cena slave
 • Poročilo gospoda Roba Widdringtona, prvega častnika ameriške raziskovalne ladje Roger Rewelle
 • Ledena krsta
 • Panika v Sredozemlju
 • Dvakrat okoli Rta Horn
 • Torpedo - made in Germany
 • Morje z napako
 • Havenly tweens
 • Vihar viharjev - po dogodku posnet tudi film The perfect storm
 • Nori Viking na Antarktiki

Avtor Jože Mušič, mojster fotografije in filmar, jadralec, popotnik, vsestranski športnik in prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor in prevajalec številnih fotomonografij in potopisov: Melodije vetra, Zlati valovi, Dolga pot čez oceane ... 

Odlomek (117 dni na pragu smrti):

Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil. Bil je 117 dan.

Cena v prednaročilu: 19,99 EUR (do 1.4.2020)

Cena po izidu: 24,99 EUR

Darilo ob naročilu za prvih 30 kupcev – MOLITEV PRED PLOVBO (Joža Horvat).

Jože Mušič: MAYDAY

Zadnji video

Vse elektronske naprave so izjemno občutljive na vodo in vlago. Morska voda, ki pa vsebuje še soli pa je smrtni sovražnik naših elektronskih naprav na plovilu.

Seveda se modernim pripomočkom, kot so telefoni, fotoaparati, tablični in prenosni računalniki, danes na plovilu žal ne moremo več odpovedati. Najbolj smo razočarani, ko naprava nepredvidoma preneha delovati ali pa nam celo pade v morje. Ko naša elektronska naprava enkrat pade v morje (razen naprav, ki so vodotesne) jo lahko odpišemo. Zavedati pa se moramo, da so tudi vodotesne naprave, vodotesne le do nekaj metrov globine. Običajno le do 10 m. Problem vodotesnih naprav, ki nam pomotoma padejo v vodo pa je v tem, da na vodi ne plavajo temveč se potopijo. V kolikor se to zgodi, v manjših globinah bomo napravo rešili, če se bomo potopili, na večjih globinah, pa se lahko tudi od vodotesne naprave poslovimo.

Marsikateri lastnik svojega telefona ali pa fotoaparata, ki ni vodotesen, se je po dopustu začel čuditi, ker naprava ni več zanesljivo delovala. Po prihodu na servis pa garancije niste mogli uveljavljati, ker so vam povedali, da je prišla naprava v stik z vodo. Kljub vašemu zatrjevanju, da ste na napravo pazili, vam garancije ni uspelo uveljavljati. Zakaj? Preprosto. V večino elektronskih naprav so vgrajeni indikatorji prisotnosti vlage. Le ti oksidirajo in dajo jasno vedeti, da je bila naprava izpostavljena previsoki vlagi, vodi ali pa celo morski vodi. Zavedajte se, da je problematična že uporaba nevodotesnih elektronskih naprav pri športnih aktivnostih, kot so tek in kolesarjenje, kjer se močno potimo in naprava ni zaščitena pred vlago.

Kako uspešno in poceni zavarovati elektronske naprave

Naše elektronske naprave so na plovilu izpostavljene več nevarnostim. Prva je nedvomno padec naprave v vodo, prisotnost slane vode in pa uporaba naprave z mokrimi rokami. Zelo enostavno lahko naprave na poceni način zaščitimo s posebnimi torbicami, ki napravo ščitijo pred vlago in še vedno omogočajo njeno nemoteno uporabo. Takšne vodoodporne torbice proizvaja podjetje DicaPac, ki zaščitijo naprave pred vodo.

Prednosti vodoodpornih torbic DicaPac:

-          omogočajo uporabo naprave, ko je v torbici,
-          ščiti napravo pred vlago
-          v primeru padca naprave v vodo, naprava v torbici plava na vodi
-          uporaba naprave v primeru dežja
-          naprave nameščene v torbici lahko uporabljamo pod vodo

Vodotesne torbice DicaPac omogočajo uporabo naprave, ko je v torbici. Uporabljate lahko klasične naprave s tipkami, zaradi posebnega materiala iz katerega so izdelane torbice, lahko enostavno uporabljate tudi naprave, ki uporabljajo zaslone na dotik.

Torbice so zatesnjene in ne dopuščajo vdora vode in vlage v notranjost. Tako jih lahko uporabljamo z mokrimi rokami brez nevarnosti, da se bodo uničili. Torbice imajo nastavke za vrvice s katerimi si lahko torbico s telefonom obesimo okoli vratu in naprava bo vedno pri roki. Ta možnost je nadvse primerna za jadralce, ki vse pogosteje uporabljajo svoje telefone kot dodatno navigacijsko pomoč.

V torbici se poleg naprave vedno zadržuje tudi zrak. V primeru padca naprave v vodo, se naprava ne bo potopila, temveč bo plavala na površini. Nevarnosti pred izgubo ni. Predhodno se moramo le prepričati, da je v torbici dovolj zraka. To enostavno preverimo tako, da v torbico vložimo napravo in jo položimo v vodo na majhni globini. V kolikor naprava v torbici začne toniti, torbico odpremo in povečamo volumen, da zagotovimo plovnost.

Telefon ali fotoaparat lahko postaneta podvodni fotoaparat ali podvodna kamera

Poleg zaščite naprave pred uničenjem zaradi vode in vlage so vodotesne torbice tako kakovostne, da jih lahko uporabljamo tudi zato, da našo kopensko napravo spremenimo v podvodni fotoaparat ali kamero. Različne torbice imajo možnost uporabe do različne globine. Pri vseh torbicah je varna uporaba vsaj do 5 m pod morsko gladino, večina pa je uporabna vse do globine 10 m. Na ta način bomo poceni pretvorili napravo za uporabo pod vodo in shranili podvodne posnetke, ne da bi odšteli kup denarja za podvodno napravo ali posebno ohišje. V primeru, da bomo napravo zamenjali in bo podobnih dimenzij kot stara, nam torbice ni potrebno zamenjati.

Na trgu so na voljo torbice za mobilne telefone z tipkovnicami ali zasloni na dotik, kompaktne fotoaparate, video kamere, profesionalne SLR fotoaparate in mp3 predvajalnike.

Vodotesna denarnica

Vse vodotesne torbice lahko uporabljamo tudi za shranjevanje denarja, dokumentov, avtomobilskih klučev, potnih listin in vrednih predmetov. Denar se ne bo zmočil in v primeru padca v vodo se bo obdržal v vodi.

V Sloveniji je zastopnik za vodotesne torbice proizvajalca DicaPac podjetje Seul d.o.o. Njihovo ponudbo si lahko ogledate na: http://www.vodotesne-torbice.si

Komentarji