Zadnje iz eTrgovine

24.99€

V knjigi Mayday je predstavljen izbor najbolj zanimivih in obenem tragičnih pomorskih nesreč, ki segajo od 2. svetovne vojne pa vse do sedanjosti. Vsem zgodbam v knjigi, ki opisujejo nenavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je klic na pomoč - MAYDAY skupni imenovalec.

Iz vsebine:

 • Namesto uvoda
 • 117 dni na pragu smrti
 • Anatomija nekega brodoloma
 • Knjiga, ki ne bo napisana
 • Cena slave
 • Poročilo gospoda Roba Widdringtona, prvega častnika ameriške raziskovalne ladje Roger Rewelle
 • Ledena krsta
 • Panika v Sredozemlju
 • Dvakrat okoli Rta Horn
 • Torpedo - made in Germany
 • Morje z napako
 • Havenly tweens
 • Vihar viharjev - po dogodku posnet tudi film The perfect storm
 • Nori Viking na Antarktiki

Avtor Jože Mušič, mojster fotografije in filmar, jadralec, popotnik, vsestranski športnik in prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor in prevajalec številnih fotomonografij in potopisov: Melodije vetra, Zlati valovi, Dolga pot čez oceane ... 

Odlomek (117 dni na pragu smrti):

Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil. Bil je 117 dan.

Cena v prednaročilu: 19,99 EUR (do 1.4.2020)

Cena po izidu: 24,99 EUR

Darilo ob naročilu za prvih 30 kupcev – MOLITEV PRED PLOVBO (Joža Horvat).

Jože Mušič: MAYDAY

Zadnji video

Gorica, 15. julij 2014 - Potem ko je na regati Giraglia Rolex Cup najhitrejša evropska jadrnica Esimit Europa 2 že tridesetič zapored prva prečkala ciljno črto, se je zdaj vrnila v Jadransko morje, kjer se bo skozi poletje v svoji bazi v Miljah pripravljala na jesen, ko jo čakajo novi dogodki povezovanja športa, gospodarstva in diplomacije.

Drugi del regatne sezone se za Esimit Europa 2 začne septembra v Jadranskem morju z Diplomatsko regato v Izoli, na kateri so diplomati povabljeni, da se pridružijo tekmovalnim moštvom na krovu jadrnic. Letos bo na sporedu že 12. zaporedna izvedba te obalne regate, katere pokrovitelj je Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije, organizira pa jo Jadralni klub Veter. Za Esimit Europa 2 bo to že drugi nastop na tej posebni regati v slovenskem morju.

Sledila bo novejša regata na odprtem morju Tisoč otokov (Thousand Islands Race), ki je bila lani organizirana prvič in povezuje dve pristanišči v dveh državah – Reko na Hrvaškem z znamenito zgodovinsko luko ter Tivat v Črni gori s pristaniščem Porto Montenegro. Regata poteka v dolžini 277 navtičnih milj v vsaki smeri pri čemer sodelujoče jadrnice krmarijo med tisočimi jadranskimi otoki. Z udeležbo na tej regati, ki jo organizira Jadralni klub Rijeka v sodelovanju z Jadralnim klubom Porto Montenegro, Esimit Europa 2 obeležuje svoj prvi nastop tako na Hrvaškem kot tudi v Črni gori.

Oktobra čakata ekipo Esimit Europa 2 še dva izziva v Tržaškem zalivu – najprej dirka za Pokal Bernetti Lombardini, ki je znana po nepredvidljivih vetrovnih razmerah in nizkih vodah in služi kot odlična priprava na znamenito Barkolano, ki bo sledila le teden dni pozneje. Letos bo to že 43. izvedba te regate, ki jo organizira jadralni klub Società Nautica Pietas Julia.

Vrhunec sezone v Jadranskem morju pa je gotovo Barkolana – največja regata s skupinskim startom v Sredozemlju, ki jo na drugo oktobrsko nedeljo prireja jadralni klub Società Velica di Barcola e Grignano s svojim novim vodstvom. Esimit Europa 2 je doslej prva prečkala ciljno črto na vseh udeleženih regatah in je tudi nosilka rekorda. Na že 46. izvedbi Barkolane projekt Esimit Europa vstopa v partnerstvo z organizatorji s predstavitvijo uvodne obalne dirke - Izziv Barkolane – Pokal Medot. Dirka je zasnovana v športnem in prijateljskem duhu za vseh 13 zmagovalcev posameznih kategorij lanske Barkolane, ki se bodo med seboj pomerili na plovilih istega tipa ESTE 24. Barkolana tudi letos ponuja teden dni bogatega programa športnih, zabavnih in kulturnih vsebin, ki prebivalcem prinese pravo praznično vzdušje in v Trst pritegne tisoče obiskovalcev.

Takoj po Barkolani bo ekipa Esimit Europa 2 že tretje leto zapored svoja jadra usmerila proti Malti z namenom izboljšanja rekorda med Trstom in Valletto za Jadralni pokal Medot (Medot Sailing Trophy), ki ga je na tem 700 navtičnih milj dolgem prehodu postavila že leta 2012 s časom 68 ur, 42 minut in 24 sekund. Ta jadralni izziv je nastal z namenom povezovanja dveh mest, Trsta in Vallette, dveh jadralnih klubov, Società Velica di Barcola e Grignano in Royal Malta Yacht Club, predvsem pa zaradi povezovanja dveh regat - Barkolane in Rolex Middle Sea Race. Izziv rekorda je odprt za vse razrede in je priznan s strani Svetovne organizacije jadralnih hitrostnih rekordov (World Sailing Speed Record Council).

Zadnji izziv letošnje sezone čaka ekipo Esimit Europa 2 na Malti z udeležbo na eni najbolj slikovitih sredozemskih dirk na odprtem morju, 35. izvedbi regate Rolex Middle Sea Race, ki jo organizira jadralni klub Royal Malta Yacht Club v sodelovanju z Royal Ocean Racing Club. Znamenita dirka se začne na Malti v luki Marsamxett Harbour, iz katere jadrnice v obratni smeri urnega kazalca obkrožijo Sicilijo, nato aktivni vulkan Stromboli, otočje Egadi, Pantelleria in Lampedusa ter se vrnejo do Vallette, glavnega mesta Malte. Esimit Europa 2 je na tej dirki med letoma 2010 in 2012 trikrat zapored prva prejadrala ciljno črto, medtem ko je v regatni sezoni 2013 svoj nastop le nekaj dni pred začetkom regate odpovedala, saj se je jadrnici tik pred koncem regatne sezone na poti proti Malti zlomil jambor.

Esimit Europa 2 – koledar jesen 2014:

13.09.2014                 Diplomatska regata, Izola, Slovenija

21.-28.09.2014           Regata tisoč otokov, Reka – Porto Montenegro/Porto Montenegro – Reka, Hrvaška/Črna Gora

05.10.2014                 Pokal Bernetti Lombardini, Trst, Italija

12.10.2014                 Barkolana, Trst, Italija

13.10. 2014                Pokal Medot, Trst – Valletta, Italija/Malta

18.-22.10.2014           Rolex Middle Sea Race, Valletta, Malta

Komentarji