Zadnje iz eTrgovine

24.99€

V knjigi Mayday je predstavljen izbor najbolj zanimivih in obenem tragičnih pomorskih nesreč, ki segajo od 2. svetovne vojne pa vse do sedanjosti. Vsem zgodbam v knjigi, ki opisujejo nenavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je klic na pomoč - MAYDAY skupni imenovalec.

Iz vsebine:

 • Namesto uvoda
 • 117 dni na pragu smrti
 • Anatomija nekega brodoloma
 • Knjiga, ki ne bo napisana
 • Cena slave
 • Poročilo gospoda Roba Widdringtona, prvega častnika ameriške raziskovalne ladje Roger Rewelle
 • Ledena krsta
 • Panika v Sredozemlju
 • Dvakrat okoli Rta Horn
 • Torpedo - made in Germany
 • Morje z napako
 • Havenly tweens
 • Vihar viharjev - po dogodku posnet tudi film The perfect storm
 • Nori Viking na Antarktiki

Avtor Jože Mušič, mojster fotografije in filmar, jadralec, popotnik, vsestranski športnik in prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor in prevajalec številnih fotomonografij in potopisov: Melodije vetra, Zlati valovi, Dolga pot čez oceane ... 

Odlomek (117 dni na pragu smrti):

Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil. Bil je 117 dan.

Cena v prednaročilu: 19,99 EUR (do 1.4.2020)

Cena po izidu: 24,99 EUR

Darilo ob naročilu za prvih 30 kupcev – MOLITEV PRED PLOVBO (Joža Horvat).

Jože Mušič: MAYDAY

Zadnji video

V nedeljo se je pričela prva etapa letošnje regate Volvo Ocean Race. Sedem ekip se je iz španskega mesta Allicante podalo na plovbo proti 6487 navtičnih milj oddaljenemu  južnoafriškemu mestu Cape Town.

Do cilja prve etape bodo morali dvakrat prepluti Atlantski ocean. Prva kontrolna točka je pri brazilskem otoku Fernando de Noronha. Flota se bo nato obrnila proti jugovzhodu in ponovno prečkala Atlantik ter etapo zaključila v Cape Townu.

V nedeljo so jadrnice izplule iz Alllicanta v šibkem vetru, ki je pihal med 4 in 8 vozli. Zapluli so skozi Gibraltarsko ožino in plovbo nadaljevali  proti zahodu v Atlantski ocean. Seveda so si želeli močnejših vetrov in že ponoči so zapluli v prvo nevihto in visoke valove Atlantika. Vetrovi so zapihali vse do hitrosti 35 vozlov in hitro jim je bilo jasno, kaj prinaša jadranje po oceanih. Po dobrem dnevu plovbe se je flota obrnila proti jugu. Trenutno plujejo ob zahodni afriški obali proti Tenerifam in Gran Canarii v vetrovih med 10 in 14 vozli. Približno enake so tudi njihove hitrosti plovbe. Kmalu bodo ekipe morale sprejeti prvo pomembno taktično odločitev. Ali pluti zahodno od otočja ali pa med otočjem in afriško obalo. Odločitev bodo sprejeli glede na zadnje vremenske napovedi, ki jim bodo na voljo. Po 3 dneh in 20 urah plovbe so prepluli približno 700 nmi. Trenutno sta v ospredju ekipi Abu Dhabi Ocean Racing in Dongfeng Race Team, ki zaostaja nekaj manj kot 2 nmi. Sledi jim ekipa Alvimedica s 7 nmi zaostanka, zadnja pa je ekipa Vestas Wind, ki trenutno zaostaja 14 nmi vendar pluje z najvišjo hitrostjo skoraj 14 vozlov. Atlantik ima v področju plovbe 22C. Najvišjo izmerjeno hitrost je dosegla ekipa Alvimedica in znaša 21 vozlov. Najvišjo povprečno hitrost plovbe, 19 vozlov je dosegla ekipa Dongfeng, ki je tudi preplula največjo razdaljo v času 24 ur, ki znaša 196 nmi.

Trenutne uvrstitve (15.10.2014 ob 11.00)

Mesto Ekipa Trenutna urna povprečna hitrost
1 Abu Dhabi Ocean Racing 11 vozlov
2 Dongfeng Race Team 11 vozlov
3 Team Alvimedica 11 vozlov
4 MAPFRE 10 vozlov
5 Team SCA 10 vozlov
6 Team Brunel 9 vozlov
7 Team Vestas Wind 12 vozlov

Video: Pričetek 1. etape Allicante - Cape Town

Komentarji