Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Še nekaj dni nas loči od zdaj že tradicionalne Halloween regate za jadralke in jadralce v razredu optimist in nepozabnega »čarovniškega« Halloween konca tedna, ki ga Jadralni klub Pirat iz Portoroža zdaj že tretje leto zapored pripravlja za mlade jadralce in njihove starše. Portorož jih bo, odet v tople jesenske barve, pričakal v soboto in nedeljo, 25. in 26. oktobra.

Potem, ko je regato Halloween prvi dve leti s svojo odlično infrastrukturo gostila Marina Portorož, pa se bo tokrat dogajanje odvijalo v prostorih JK Pirat. To bo regati dodalo nekaj klubske domačnosti, za vso potrebno ugodje pa bo seveda poskrbljeno tudi letos.

Čeprav se prav v teh dneh odvija svetovno prvenstvo za optimiste v argentinskem San Isidru (Buenos Aires), ki se ga udeležujejo tudi najboljši mladi jadralci iz JK Pirat - Rok Verderber, Klemen Semelbauer in Matej Planinšič - pa bodo na Halloween regati tudi tokrat prisotni številni zelo uspešni mladi jadralci iz Avstrije, Češke, Italije, Madžarske, Srbije in Slovenije. Jadralski vikend bo vključeval šest plovov, ki jim bo sledilo tradicionalno zabavno druženje. Obisk in zanimanje za regato je tudi letos veliko, prijavljenih je že preko sto mladih jadralcev, organizator pa jih pričakuje okoli 130.

Letošnja regatna sezona se počasi bliža koncu in kako jo lepše zaključiti kot z eno najbolj privlačnih in zabavnih regat! Sobotni pogostitvi bo sledil srečolov in obisk čarovnice, ki že čara za lepo vreme, dober veter in številne odlične nagrade! Lepo vabljeni in toplo dobrodošli!

Komentarji