Aktivisti Greeenpeacea z ladje Artcic Sunrise so z majhnimi gumenjaki mirno protestirali pred ladjo za vrtanje naftnih vrtin. Španske oblasti so odgovorile z brutalnim napadom in ogrozili človeška življenja.

Napad na plovila mirovnikov je opozorilo, kako daleč gredo oblasti, da zaščitijo interese naftnih družb.

Podjetje Rapsol je dobilo dovoljenje za izvajanje črpanja nafte na področju Kanarskih otokov Feurtoventure in Lanzarote. Kljub temu, da so kanarski otoki popularna turistična destinacija in so ekološko izjemno občutljivi, je naftni lobij uspel pridobiti potrebna dovoljenja. Greenpeaceovi aktivisti in domačini so se odločili, da mirno protestirajo, vendar njihova opozarjanja na možno ekološko katastrofo, Španska vlada ignorira.

Španske oblasti so se z gumenjaki zaletavali v plovila aktivistov. Pri tem je 23 letnega Italijana vrglo v vodo in mu zlomilo nogo. Po nesreči so ga s helikopterjem prepeljali v bolnico.  Drugega aktivista, ki ga je nalet vojaškega plovila prav tako vrgel z gumenjaka in je utrpel manjše poškodbe, so zdravstveno oskrbeli na plovilu Greenpeacea.

Ta protest je bil prvi protest, ki so ga izvedli z ladjo Arctic Sunrise, po 300 dnevnem zadržanju ladje s strani ruskih oblasti. Rusi so ladjo zadržali zaradi protesta, ki ga je Greenpeace izvajal proti Gazpromu zaradi vrtanja v področju Arktike. Ko so Rusi ladjo izpustili, je odplula v Amsterdam, kjer so izvedli nujna popravila, sedaj pa so spet v akciji.