Zadnje iz eTrgovine

24.99€

V knjigi Mayday je predstavljen izbor najbolj zanimivih in obenem tragičnih pomorskih nesreč, ki segajo od 2. svetovne vojne pa vse do sedanjosti. Vsem zgodbam v knjigi, ki opisujejo nenavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je klic na pomoč - MAYDAY skupni imenovalec.

Iz vsebine:

 • Namesto uvoda
 • 117 dni na pragu smrti
 • Anatomija nekega brodoloma
 • Knjiga, ki ne bo napisana
 • Cena slave
 • Poročilo gospoda Roba Widdringtona, prvega častnika ameriške raziskovalne ladje Roger Rewelle
 • Ledena krsta
 • Panika v Sredozemlju
 • Dvakrat okoli Rta Horn
 • Torpedo - made in Germany
 • Morje z napako
 • Havenly tweens
 • Vihar viharjev - po dogodku posnet tudi film The perfect storm
 • Nori Viking na Antarktiki

Avtor Jože Mušič, mojster fotografije in filmar, jadralec, popotnik, vsestranski športnik in prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor in prevajalec številnih fotomonografij in potopisov: Melodije vetra, Zlati valovi, Dolga pot čez oceane ... 

Odlomek (117 dni na pragu smrti):

Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil. Bil je 117 dan.

Cena v prednaročilu: 19,99 EUR (do 1.4.2020)

Cena po izidu: 24,99 EUR

Darilo ob naročilu za prvih 30 kupcev – MOLITEV PRED PLOVBO (Joža Horvat).

Jože Mušič: MAYDAY

Zadnji video

Italijansko podjetje Gamma Yachts je prodalo svojo jahto Gamma 20 svetovno znanemu pevcu Andrei Bocelliu.

Njigove jahte Gamma 20 se je prijelo ime mini superjahta. Za superjahte nekako velja, da so daljše od 24 metrov. Gammi 20 do te dolžine manjkata dva metra, vendar so jo tako kupci, kot sami proizvajalci uvrstili med superjahte. Razlog je zelo enostaven. Zaradi navpičnega premca, je skupna dolžina plovila le 22 metrov, medtem ko je na njej praktično enako veliko prostora, kot bi ga bilo pri jahti z dolžino 24 metrov ali več.

Plovilo so konstruirali tako, da ga lahko kupcu prilagodijo po vseh njegovih željah. Le oblika plovila in krov sta elementa, ki jih ni možno spremeniti, vse ostalo pa je izbira kupca.

Ker ima premec plovila značilno vertikalno obliko ima plovilo dolžino vodne linije skoraj enako celotni dolžini plovila. Glede na to, da v dolžino meri le 22,1 m (72,5 čevlja) ima v notranjosti kar 170 m2 prostora, s čemer jo lahko že primerjamo s superjahtami, ki v dolžino menijo nekaj metrov več.

Za pevca so notranjost plovila Libertas razporedili glede na njegove potrebe. Želel je, da lahko na krovu prespi devet gostov in dva člana posadke. Zato so na plovilo, ki ima v osnovi le tri kabine dodali četrto. V prostornem salonu stoji klavir in majhen snemalni studio, ki  pevcu omogoča, da ustvarja tudi med križarjenjem.

Vsa plovila Gamma oblikuje in gradi podjetje Vripack na Nizozemskem. Notranja oprema in materiali zanjo prihajajo iz Italije. Kombinacija nizozemskega navtičnega oblikovanja in italijanskega stila daje tem plovilom posebno noto. Podjetje je v 50 letih od nastanka, zgradilo že več kot 7000 plovil in pri izdelavi vedno skrbijo za inovativne pristope. Leta 2009 so predstavili inovativno metodo gradnje plovil, ki jo imenujejo Smart Kit. Vse dele plovila oblikujejo tako, da jih je enostavno in hitro sestaviti. Za izdelavo prve jahte Gamma 20 so potrebovali le osem mesecev, Bocellijeva, ki pa je močno prilagojena njegovim potrebam, pa je bila predana kupcu v vsega desetih mesecih po prevzetem naročilu. Ker je pevec slep od svojega 12 leta, so vse krove izdelali v enem nivoju brez stopnic in ovir, ki bi onemogočale enostavno in varno gibanje pevca.

Fotogalerija: Gamma Yachts 20 - Libertas

Vir: http://www.gamma-yachts.com/

Komentarji