Zadnje iz eTrgovine

24.99€

V knjigi Mayday je predstavljen izbor najbolj zanimivih in obenem tragičnih pomorskih nesreč, ki segajo od 2. svetovne vojne pa vse do sedanjosti. Vsem zgodbam v knjigi, ki opisujejo nenavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je klic na pomoč - MAYDAY skupni imenovalec.

Iz vsebine:

 • Namesto uvoda
 • 117 dni na pragu smrti
 • Anatomija nekega brodoloma
 • Knjiga, ki ne bo napisana
 • Cena slave
 • Poročilo gospoda Roba Widdringtona, prvega častnika ameriške raziskovalne ladje Roger Rewelle
 • Ledena krsta
 • Panika v Sredozemlju
 • Dvakrat okoli Rta Horn
 • Torpedo - made in Germany
 • Morje z napako
 • Havenly tweens
 • Vihar viharjev - po dogodku posnet tudi film The perfect storm
 • Nori Viking na Antarktiki

Avtor Jože Mušič, mojster fotografije in filmar, jadralec, popotnik, vsestranski športnik in prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor in prevajalec številnih fotomonografij in potopisov: Melodije vetra, Zlati valovi, Dolga pot čez oceane ... 

Odlomek (117 dni na pragu smrti):

Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil. Bil je 117 dan.

Cena v prednaročilu: 19,99 EUR (do 1.4.2020)

Cena po izidu: 24,99 EUR

Darilo ob naročilu za prvih 30 kupcev – MOLITEV PRED PLOVBO (Joža Horvat).

Jože Mušič: MAYDAY

Zadnji video

Trenutno vodeča ekipa Dongfeng je že zaplula mimo Šri Lanke in zapustila brezvetrje. Plujejo proti severozahodnemu delu Malezije s hitrostjo 16 vozlov. Morje je močno vzvalovano in valovi se stalno prelivajo preko krova. V ekipi pravijo, da je njihova plovba podobna pranju v pralnem stroju.

Ekipa Dogfeng je prva izplula iz brezvetrja, ki ga je povzročil otok Šri Lanka. Sedaj plujejo v stabilnih severovzhodnih vetrovih, ki pihajo s hitrostmi med 13 in 18 vozli, proti vzhodu. Podobni vremenski pogoji jih bodo spremljali še naslednjih 600 nmi plovbe. Jakost vetra se bo predvidoma povečala na 20 do 25 vozlov. Ekipa Dongfeng si je pred drugouvrščeno ekipo Brunel zagotovila 36 nmi prednosti. Flota je še vedno blizu skupaj, saj zadnje uvrščena ekipa SCA pluje z le 60 nmi zaostanka. Zaostanek se bo nekoliko povečal, saj še vedno plujejo v šibkejših vetrovih. Ko se bo flota približevala Maleziji, se bo hitrost vetra zmanjšala na 16-20 vozlov. Tako bodo manjše tudi razdalje med plovili. Če se bo vreme držalo napovedi, bodo plovila zopet videla druga drugo.

Francisco Vignale, MAPFRE: »Včeraj smo pluli mimo gore Pedro na Šri Lanki. Ker smo pluli v njenem zavetrju, smo se z ostalimi ekipami močno približali drug drugemu. Sedaj plujemo z ekipo Brunel, Abu Dhabi in Alvimedica.  Ekipi Brumel in Alvimedica plujejo 5 nmi severno od nas. Ko bomo izpluli iz območja šibkejših vetrov, bomo zapluli proti vetru in nadaljevali plovbo proti vzhodu. Hitrost vetra se že povečuje in kmalu bo čas za zamenjavo jader. Morje je toplo in ko se preliva preko krova še ne jemlje sape. Naredili smo nekaj zanimivih fotografij, drugače pa je življenje na krovu zelo neudobno. Zelo je vlažno in nemogoče je posušiti oblačila.«

Komentarji