Jadrnici Hugo Boss in Neutrogena sta že prepluli ekvator in se približujeta vzhodni brazilski obali. Po prečkanju Atlantika je med njima le 80 nmi razlike. Plujeta v enaki smeri in z enakimi hitrostmi.

Alex Thompson in Pepe Ribes sta si prijadrala nekaj prednosti pred ostalimi ekipami. Plujeta v najbolj direktni smeri proti južnemu rtu Južne Amerike. Sledita jima ekipi GAES in Neutrogena, ki plujeta približno 80 nmi bolj zahodno. Vreme na južni polobli bo stabilno in nekoliko lažje za plovbo. Vse ekipe bodo verjetno čas izkoristile za plovbo z avtopilotom in nekaj ur spanja, ki jim ga zadnje dni primanjkuje. Ker se na južnem delu Atlantika vzpostavlja področje visokega zračnega pritiska, bodo jadralci prisiljeni pluti nekoliko bolj zahodno, nato pa jih bo čakal obrat proti jugu. Zaradi tega bodo morali prepluti nekaj dodatnih milj.

Trenutno so 4 ekipe že prečkale ekvator. Ekipa Renault Captur je trenutno še tik nad ekvatorjem, medtem ko se ekipi We Are Water in One Planet One Ocean borita s šibkim vetrom v področju doldrums (področje ob ekvatorju, kjer običajno pihajo šibki vetrovi ali celo prevladuje brezvetrje).

Na začelju še vedno pluje ekipa Spirit of Hungary, ki zaostaja že preko 750 nmi za vodilno ekipo Hugo Boss. Co-skipper ekipe Spirit of Hungary, Nandor Fa, je dejal: »Vodilni že plujejo z vetrom po južnem Atlantskem oceanu. Prav nič dober občutek ni, ko gledaš kako daleč so že pripluli. Nič ne morava storiti. Hitrost, ki jo dosegava je še vedno le v povprečju flote. Vodilni plujejo hitreje. Hugo Boss je plul s povprečno hitrostjo 19 vozlov. Sigurno je dosegal tudi hitrosti plovbe med 25 in 27 vozli. Tudi midva priganjava najino jadrnico do skrajnih možnosti, vendar najina jadrnica ni kot Hugo Boss. To je enako, kot bi primerjal jabolka in hruške.«